900.000 euro pentru o livadă!

Tina-LivadăPomicultorii care doresc să-și  modernizeze livada pot accesa fonduri europene nerambursabile alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Finanțarea europeană  are ca scop îmbunățatirea performanței economice a fermelor pomicole, modernizarea acestora, diversificarea producției, precum și creșterea calității produselor obținute. Depunerea proiectelor pentru obținerea finanțărilor europene destinate pomiculturii va începe de luna viitoare.

În trecuta alocare financiară europeană am avut depuse  3 proiecte în sectorul pomicol, toate fiind întocmite de tinerii fermieri nemțeni, în sistem de agricultură ecologică. Investițiile sunt realizate, iar fermierii așteaptă ca livezile să intre pe rod.

*Valoarea proiectelor:  între 100.000 și  900.000 euro

Pentru fermele mici, sprjinul financiar nerambursabil acordat pentru derularea investițiilor din exploatațiile pomicole este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără  a depăși: 100.000 euro pentru achiziții simple; 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție; 450.000 euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat: producție, procesare, comercializare, la nivelul exploatației agricole.

În cazul fermelor medii, intensitatea sprijinului este tot de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple; 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție, pentru achiziția de utilaje, înființarea noilor livezi și pentru reconversie. 900.000 euro se alocă pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat ce include producție, procesare, comercializare, la nivelul fermei pomicole.

Pentru obținerea materialului de înmulțire și a materialui de plantare fructifer, sprijinul nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși suma de 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție.

Foarte important! Între beneficiarii fondurilor europene alocate pomiculturii sunt incluse institutele de cercetare – dezvoltare, stațiunile și unitățile de cercetare-dezvoltare și didactice pomicole cu personalitate juridică, de drept public sau privat.

Banii europeni se dau pe mai multe categorii și tipuri de investiții, începând de la reconversia plantațiilor existente, înființarea de noi plantații pomicole ori pepiniere. Finanțate sunt și spațiile de depozitare, achiziția de mijloace de transport, utilaje și echipamente.

Tina CONDREA