85 de cazuri de gripă în Neamț

07/02/2017

Până la această dată, în județul Neamț au fost diagnosticate clinic 85 cazuri de gripă. Dintre acestea, deocamdată 4 au fost confirmate de laborator. Conform specialiștilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, din cele 7.500 de doze de vaccin primite prin intermediul Ministerului Sănătății, pentru imunizarea grupelor de risc, au mai rămas la medicii de familie doar 129. Deocamdată nu se știe data la care va fi primită o nouă tranșă.

La nivel național, cazurile de gripă confirmate în laborator în acest sezon au crescut de aproape 60 de ori față de sezonul precedent, până în ianuarie fiind 230 de îmbolnăviri și șase decese, față de patru în perioada similara a anului trecut, când nu se înregistrase niciun deces.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) atenționează ca gripa este o boală gravă, care afectează anual între 5 și 15 la sută din populație, iar cea mai sigură măsură de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea. Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii – nas, gât, bronhii și uneori plămâni. Persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Geanina NICORESCU