APIA așteaptă cereri pentru subvenționarea motorinei din agricultură

Tina-Motorină*Cererile se depun până pe 3 mai * *Plățile se fac pentru trimestrul I

Până la data de 3 mai, fermierii pot depune la APIA Neamț cererile de plată pentru motorina subvenționată utilizată în agricultură, pentru cantitățile aferente perioadei 1 ianuarie – 31 martie 2016. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, a cărui valoare unitară este de 1,7975 lei/litru.

„APIA Neamț a luat toate măsurile pentru ca depunerea cererilor de decont pentru motorina utilizată în agricultură să decurgă fără probleme. Pentru «fluidizarea» primirii dosarelor, din vreme s-a făcut programarea pe zile, fermierii fiind înștiințați în scris despre datele în care trebuie să se prezinte la APIA Neamț. În trimestrul I al anului trecut s-au primit 267 cereri de subvenție la motorină“, a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

 *Beneficiarii subvenției la motorină

Beneficiarii ajutorului financiar sunt producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, grupuri de producători recunoscute sau organizații de producători recunoscute, precum și organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare. Mai nou, de motorină subvenționată beneficiază organismele sau organizațiile de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.

De subvenția la motorină beneficiază și fermierii care au folosit utilaje închiriate. Singura condiție în această situație este aceea ca documentele sau facturile care atestă achiziția combustibilului să fie pe numele societății comerciale, întreprinderii individuale sau persoanei fizice autorizate care solicită această subvenție.

Indiferent de sectorul pentru care se cere subvenția la motorină, solicitanții depun și declarația pe propria răspundere cu privire la încadrarea în categoria „firme în dificultate“, dacă au survenit modificări față de cea inițială.

*Cantitățile diferite pe culturi

Pentru trimestrul I consumul de motorină este mai redus în sectoarele vegetal și de îmbunătățiri funciare. Nu și în sectorul zootehnic.

Lucrurile se schimbă imediat ce mecanizatorii în câmp, odată cu declanșarea campaniei agricole de primăvară. Cresc cantitățile de motorină consumate, carburantul luat în calcule fiind diferențiat pe culturi agricole. Se acceptă câte 78 litri pentru un hectar de grâu, porumb, triticale, mei, hrișcă, loturi semincere, mazăre, fasole, linte bob, lupin, fasoliță, năut, măzăriche de toamnă, alte leguminoase pentru boabe, in, cânepă, floarea soarelui, rapiță și soia. Câte 100 litri/ha se acordă pentru plante medicinale și industriale; 150 litri/ha – cartofi timpurii, semitimpurii; 139 litri/ha – sfeclă de zahăr; 148 litri/ha – legume proaspete, tomate, castraveți; 75 litri/ha – legume din sere și solarii; 150 litri/ha – pepene verde și galben; 65 litri/ha – căpșun, zmeur, alți arbuști fructiferi; 100 litri/ha – flori; 30 litri/ha – pajiști, pășuni, fânețe și livezi tradiționale; 130 litri/ha – plante de nutreț; 130 litri/ha – livezi de meri, peri, pruni, piersici, nuci, cireși; 40 litri/ha – pepiniere viticole și pomicole; 150 litri/ha – teren în pregătire pentru vii și livezi, culturi permanente; 125 litri/ha – vie pe rod, suprafață defrișată prin programul de defrișare; 100 litri/ha – plante energetice; 80 litri/tona de ciuperci.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU