7 subvenții pentru fermierii din sectoarele vegetal și zootehnic

Tina-APIA 7 subvenții *Schema de plată unică pe suprafață *Plata redistributivă *Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu *Plata pentru tinerii fermieri *Schema de sprijin cuplat – în domeniul vegetal și zootehnic *Schema simplificată pentru micii fermieri *Ajutoarele naționale tranzitorii

APIA Neamț achită fermierilor, în baza cererii unice, șapte scheme de plăți directe, fiecare cu cuantumuri, respectiv condiții diferite de eligibilitate. Pe baza acestor scheme, subvenția maximă pe care o poate încasa un producător agricol pe anul 2015 este de 229,0748 euro/ha.

Fermierii nemțeni depun și în anul 2016, la APIA Neamț, o singură cerere de plată pentru obținerea subvențiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producție vegetală. Mai noi, aceștia trebuie să fie fermieri activi!

Campania de primire a cererilor unice de plată se derulează până 16 mai 2016 fără penalități, respectiv 17 mai – 10 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Suprafața eligibilă a exploatației trebuie să fie de minimum 1 ha, iar suprafața parcelei agricole de minim 0,3 ha, cu excepția celor de culturi permanente (viță de vie și pomi fructiferi), care au dimensiunea minimă de 0,10 ha. În cazul fermierilor care primesc sprijin cuplat pentru culturile de legume cultivate în sere si solare, plățile se acordă cu condiția ca suprafața eligibilă a exploatației pentru care sunt solicitate sau trebuie acordate plăți unui fermier să fie de minimum 0,3 ha.

În sinteză, prezentăm plățile de care beneficiază fermierii din sectoarele vegetal și zootehnic.

*Pentru fermierii activi, 7 plăți suplimentare

– Schema de plată unică pe suprafață presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producție, cuantumul calculându-se prin împărțirea plafonului anual alocat schemei la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel național în anul respectiv, stabilită anual prin hotărâre de guvern. Pentru anul 2015, cuantumul plăți pe suprafață a fost stabilit la 79,7392 euro/ha.

– Plata redistributivă reprezintă o plată anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafață și se acordă gradual pentru primele 30 de hectare ale exploatației agricole. Cuantumul plății redistributive și intervalele de suprafață se stabilesc anual prin hotărâre de guvern.

Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care și-au fragmentat exploatațiile după 18 octombrie 2011 doar în scopul de a beneficia de plată redistributivă și nici fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul fragmentării respectivei fragmentări. Pentru anul 2015 cuantumul plății redistributive a fost stabilit la 5 euro/ha pentru exploatațiile cuprinse între 1–5 ha și de 51,0789 euro/ha, pentru cele cuprinse între 6–30 ha.

– Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu: Fermierii care au dreptul la plata pe suprafață, aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu: diversificarea culturilor; menținerea pajiștilor permanente existente; prezența unei zone de interes ecologic pe suprafața agricolă. Pentru anul 2015, cuantumul plăti de înverzire sau ecologizare a fost stabilit la 59,1277 euro/ha.

– Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăți anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unică pe suprafață și care: se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca și conducători-șefi ai exploatației sau care s-au stabilit deja în unul din cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul subvenției pe suprafață; au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii. Plata se acordă pentru o perioadă de maximum cinci ani din care se scade numărul de ani care au trecut între instalare și prima depunere a cererii pentru tineri fermieri. Cuantumul plății pe hectar se stabilește anual prin hotărâre de guvern și reprezintă 25% din cuantumul pe hectar al plății unice pe suprafață și se acordă pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier. Pentru anul 2015, cuantumul plăți pentru tinerii fermieri a fost stabilit la 19,9348 euro/ha.

– Schema simplificată pentru micii fermieri: se include automat fermierul care depune o cerere – unică de plată în anul 2016, este eligibil pentru SAPS și are dreptul la o plată anuală directă de maxim 1.250 euro, în funcție de suprafața și/sau numărul de animale eligibile pe care le deține în exploatația agricolă.

Plata acordată înlocuiește valoarea totală a plăților care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ plata pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru înverzire și, după caz, plata pentru tinerii fermieri și sprijinul cuplat. Accesarea schemei simplificate pentru micii fermieri s-a putut face numai în anul 2015, pentru o perioadă de maxim 5 ani, cu posibilitatea retragerii în oricare dintre următorii patru ani ulteriori anului depunerii cererii unice de plată.

– Sprijinul cuplat în sectorul vegetal se acordă numai în acele sectoare sau în acele regiuni în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultăți. Lista include: soia, lucernă, mazăre si fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare cultivate în câmp, legume cultivate în sere și solarii, cartofi timpurii, semitimpurii și de vară, prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre destinate industrializării pentru obținerea de produse alimentare nonalcoolice. Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, fermierii activi trebuie să îndeplinească condițiile generale de acordare a plăților la care se adaugă condițiile specifice fiecărui tip de sprijin. Pentru culturile sau plantațiile care se înființează începând cu anul 2016, fermierii trebuie sa facă dovada ca utilizează sămânță și material săditor certificate cu excepția fermierilor participanți la schema simplificată pentru micii fermieri. Cuantumurile acestor scheme de plăți sunt diferențiate de la o cultură la alta si se plătesc din Fondul European pentru Garantare Agricolă.

– Sprijin cuplat în sector zootehnic se acordă fermierilor activi, crescători de animale, din speciile bovine, ovine, caprine și crescătorilor viermi de mătase, în funcție de efectivul de animale solicitat de beneficiar, din următoarele categorii: bivolițe de lapte, ovine, caprine, taurine din rase de carne și metișii acestora, vaci de lapte, viermi de mătase.

– Ajutoare Naționale Tranzitorii reprezintă plăți suplimentare care se acordă fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013. Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil este de 19,1942 euro/ha pentru anul de cerere 2015.

Condițiile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăților aferente anului 2013 și se acordă fermierilor, crescători de animale din speciile bovine, ovine, caprine, înscriși în evidența APIA Neamț cu cod unic de identificare, în funcție de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme în sector animalier: schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte; schemă decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne; schemă cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU