15.000 euro pentru fermele mici

Fermierii  nemțeni vor putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru îmbunătățirea managementului exploatației agricole de mici dimensiuni, precum și pentru creșterea orientării către piață și a veniturilor fermelor. Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în Planul de afaceri.

Este vorba de continuarea unui mai vechi program de finanțare pentru dezvoltarea fermelor de semisubzistență. Atunci, la finanţare au intrat 732 proiecte nemţene, în valoarea totală  de 5,49 milioane euro.

*Micul fermier:  român și cu pământ

Micii fermieri sunt solicitanţii eligibili pentru acest tip de sprijin financiar nerambursabil.  Pentru a intra în posesia banilor europeni, li se impun câteva condiţii. Să fie fermieri cu drept de proprietate sau de folosință a unei exploatații agricole din categoria de fermă mică. Să fie persoană juridică română, care acționează  în nume propriu, să aiba vârsta de cel putin 18 ani împliniți la data depunerii Cererii de finanţare.

Micul fermier trebuie să se încadreze într-una din formele juridice de organizare: persoană fizică autorizată, societate cu raspundere limitată cu asociat unic sau majoritar. Fermierul trebuie să respecte încadrarea în categoria de microîntreprinderi  sau întreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economică, să nu creeze condiții artificiale pentru a obține în mod necuvenit un avantaj.

*Condiție obligatorie: 2 ani vechime!

Ferma are  dimensiunea economică între 8.000 – 11.999 euro producție standard, este înregistrată în categoria de microîntreprindere ori întreprindere mică, ca solicitant, în nume propriu sau sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului cu cel putin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului.

Micul fermier are obligația de a menține exploatația agricolă la cel puțin dimensiunea economică  pentru care s-a acordat sprijinul, pe perioada de implementare și monitorizare a proiectului, respectiv 8 ani și 10 ani pentru exploatațiile pomicole.

*Selecția proiectelor

Selecța  proiectelor privind accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării fermelor mici are la bază anumite criterii. În primul rând, contează principiul nivelului de calificare în domeniul agricol a micului fermier, dar și  principiul sectorului prioritar, zootehnic și vegetal. În zootehnie se pune mare preț pe  bovine, ovine, caprine si apicultura, iar în  vegetal pe legumicultură, inclusiv producția de material saditor, pomicultură și producția de semințe. Se ține cont și de potențialul agricol al zonei,  principiul fermelor de familie și principiul raselor ori soiurilor autohtone.

*Suma alocată: 15.000 euro

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani, în sectorul pomicol fiind de 5 ani. Valoarea sprijinului este de 15.000 de euro, procentul de finanțare nerambursabilă fiind de 100%. Deci, micul fermier nu vine cu partea sa de contribuție financiară.

Sprijinul financiar se va acorda sub formă de primă în doua tranșe: 75% la semnarea Deciziei de finantare, diferența de  25% se va da cu condiția implementării corecte a Planului de afaceri. fără a depăși perioada de  3-5 ani de la semnarea finanțării.

Tina CONDREA