Condiment asiatic excelent și un veritabil medicament

Întărește sistemul imunitar, face minuni pentru creier și ficat

Turmericul este un condiment popular făcut din rădăcina plantei Curcuma longa. Turmericul a fost folosit ca remediu pe bază de plante de mii de ani în medicina indiană ayurvedică și chineză. India cultivă 78% din productia globală de turmeric. Turmericul a devenit popular prin folosirea lui în diverse rețete, dar și pentru proprietățile terapeutice deosebite. Curcuma și turmericul sunt adesea confundați, desi există diferențe între ele. Curcuma este o plantă care se înrudește cu ghimbirul, un gen din care fac parte în jur de 100 de specii perene. Este folosită cu precadere în India de peste 4000 de ani, datorită proprietăților sale terapeutice. Plantele de curcuma pot fi deosebite după frunzele lungi și lanceolate cu o nuanță de verde deschis, florile au culori diferite în functie de fiecare specie. Turmericul este una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut si sub denumirea de șofran indian. Asocierea între cei doi termeni poate fi legată de etimologia cuvântului turmeric. În sanscrită, cuvântul kunkuma era folosit de obicei pentru turmeric. Condimentul turmeric, aspect și gust Condimentul denumit turmeric este obtinut prin procesarea radacinilor plantei, care sunt transformate intr-o pudra ce poate fi folosita in alimentatie. Pentru a obtine pudra, radacinile de turmeric sunt fierte si apoi uscate in cuptor, după care sunt macinate. Condimentul astfel obtinut are o culoare galben intens spre auriu si contine o substanta activa numita curcumin. Aceasta substanta este extrasa prin procesarea radacinii de turmeric si se regaseste in pudra de turmeric in concentratie de 2,5% pana la 4%. Curcuminul are, la randul sau, anumite proprietati benefice, motiv pentru care este folosit si in unele suplimente alimentare. Condimentul turmeric are un gust putin amarui, usor piperat, cu miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului. Este bine de știut că turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry. Turmericul este un colorant alimentar ideal, fiind utilizat adesea pentru a da culoare lactatelor, chipsurilor și muștarului. În prezent, pudra de turmeric este folosită în India și pentru obținerea vopselelor pentru haine, un exemplu în acest sens fiind robele purtate de calugării budiști. Poate să trateze până la 600 de boli Turmericul este un condiment-medicament despre care cercetătorii spun că are valoare terapeutică incontestabilă. Dacă este adăugat în preparatele culinare sau băuturi, poate să trateze până la 600 de boli. Preparatele fitoterapeutice pe bază de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate în tulburări circulatorii, hematoame, luxaţii, contuzii, febră musculară, boli hepato-biliare, flatulenţă, icter, hemoragii, colită ulcerohemoragică, boala Crohn, artrită reumatoidă, infecţii respiratorii, afecţiuni reumatismale. Turmericul a fost mereu folosit în tratarea problemelor de ficat, dar știința a demonstrat că are și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, reduce efectele cirozei, a supradozei de fier, ethanolului, nivelul de toxicitate și ameliorează simptomele colecistei. Curcuminul, ingredientul activ din turmeric, reduce riscul cancerului de ficat, datorită abilității sale de a diminua efectele carcinogenelor. Turmericul îmbunătățește activitatea cerebreală, deoarece curcuminul blochează acumularea beta-amiloidului, principala cauză a bolii Alzheimer.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU