*Soluții bio pentru neutralizarea lor

Păduchii plantelor reprezintă o categorie importantă de dăunători ce aduc pagube însemnate legumicultorilor în fiecare an. „Musafiri“ își fac apariția în grădină de obicei în colonii și se așază pe partea inferioară a zonelor de creștere a plantelor. Frunzele puternic infestate pot să se ofilească sau capătă o culoare galbenă din cauza pierderi excesivă a sevei. În afară de efectul direct pe care îl au păduchii asupra plantelor, ei pot fi purtători de virusuri periculoși, care îmbolnăvesc cultura. Secrețiile dulci ale afidelor depuse pe plante pot contribui la apariția mucegaiului cenușiu.

*Recomandări pentru grădinari

Dacă grădina este atacată de păduchi, sunt câteva măsuri esențiale de care trebuie ținut cont pentru a proteja plantele. Atunci când păduchii s-au înmulțit excesiv în grădina de legume, este indicată renunțarea la administrarea îngrășămintelor cu azot, care pot contribui și mai mult la infestarea plantelor.
Dacă nu vrei sa folosești insecticide chimice, ai la dispoziție soluții alternative. Cel mai recomandat amestec de horticultori pentru eliminarea păduchilor poate fi obținut dintr-o ceașcă de ulei în care pui o linguriță de detergent lichid pentru vase. Soluția se pulverizează în zonele afectate. Are efect și în variantă diluată: o linguriță și jumătate de amestec se adaugă la fiecare ceașcă cu apă caldă.
Este recomandat ca apa pe care o folosești în soluție să fie apă de ploaie. Cea de la robinet conține clor și calcar, iar clorul este un dezinfectant puternic, ce poate afecta eficiența metodei.

*Soluție pe bază de usturoi sau urzică
Datorită sulfurilor pe care le conține usturoiul, acesta are efecte insecticide și fungicide, dând rezultate foarte bune și în combaterea păduchilor plantelor. Pentru soluție ai nevoie de 100 de grame de usturoi, care se zdrobește și se pune la macerat în două linguri de ulei, timp de 12 ore. Peste acest amestec se adaugă un litru de apă de ploaie și se lasă timp de o săptămână. Soluția se strecoară și se diluează cu 5% apă de ploaie, după care se pulverizează peste plantele afectate. Maceratul concentrat se poate păstra în frigider, în sticle închise bine, pentru a fi utilizat o perioadă mai îndelungată.

Prepararea maceratului de urzică este extrem de simplă, trebuie să pui o mână bună de urzici într-o găleată cu apă, raportul fiind de 10 kg plantă verde la 100 litri de apă. Amestecul se acoperă și se lasă la fermentat câteva zile, până când începe să emane un miros neplăcut. Soluția se diluează în raport de 1/10.

*Plante și insecte care atrag dăunătorii


Unele plante sunt mai atractive pentru păduchi, ele fiind aduse în gradină pe post de „capcană“. Iată care sunt plante care atrag afidele: năsturelul, varza, crăițele, gălbenelele și mesteacănul. Năsturelul este planta care și-a dovedit cel mai des eficacitatea în atragerea micilor insecte. După ce planta a fost acoperită de o colonie de păduchi, aceasta poate fi smulsă și îndepărtată.

O altă soluție o reprezintă insectele care atrag păduchii de plante și care se hrănesc cu acești dăunători pentru legumele din grădină. Buburuzele consumă aceste mici dăunători și în stadiu de larvă, și de adult. Alte insecte care ucid păduchii de plante sunt viespea parazitară și Chrysopa. Aceste insecte pot fi atrase în grădină cu ajutorul plantelor de mentă, sulfină albă și fenicul.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU