Învăţăm de la vecini

24/11/2012

* O delegaţie de consilieri judeţeni se duce la Suceava să vadă cum se poate salva spitalul

Spitalul Judeţean de Urgenţă riscă să-şi piardă actualul statut şi să devină un spital de interes local, ceea ce ar însemna transportarea tuturor urgenţelor majore tocmai la spitalul din Bacău.

Conducerea Consiliului Judeţean Neamţ face o serie de demersuri pentru a păstra clasificarea spitalului la 2A, adică spital de urgenţă, pentru ca oameni cu urgenţe medicale grave să nu rişte să-şi piardă viaţa pe drumul către Bacău. Pentru acest lucru s-a cerut ministrului Raed Arafat un răgaz de 6 până la 12 luni, timp în care în spital să se facă o serie de investiţii prin care să se câştige cele 76 de puncte necesare păstrării acestui statut. Printre principalele probleme de rezolvat sunt: garda de la neurochirurgie, unde sunt necesari patru doctori specialişti şi există unul singur, dar şi gărzile din alte secţii precum cea de hematologie, un laborator pentru prelevări de organe umane, dar şi rezolvarea problemelor legate de transfuzii.

O delegaţie formată din consilieri judeţeni şi specialişti din cadrul SJU Neamţ se va deplasa astăzi la spitalul similar din Suceava, unde există dotări de ultimă oră, pentru un schimb de experienţă şi pentru a pune în practică ceea ce acolo s-a implementat deja.

Totodată, CJ face apel la toate societăţile comerciale care fac profit să doneze cei 3% din cifra de afaceri sau 2% din impozitul pe profit în contul spitalului, sub formă de sponsorizări, aşa cum se întâmplă la Cluj, pentru a se crea un fond consistent de investiţii, care să fie controlat permanent, astfel încât să se poată justifica  cheltuirea fiecărui bănuţ.