Zoe Petre despre „Necesitatea imperioasă a unei victorii USL”

24/11/2012

Ieri, prof. univ. dr. Zoe Petre, cunoscut istoric, publicist și om politic român, a făcut o vizită la Piatra Neamţ pentru a-şi arăta susţinerea pentru candidaţii USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie. La conferinţa de presă susţinută la sediul de campanie al USL, domnia sa a vorbit despre cât de important este faptul că cei trei candidaţi – Eugen Nazarie Ţapu (Colegiul 1 Senat), Vlad Marcoci (Colegiul 2 Deputaţi) şi Cătălin Drăguşanu (Colegiul 1 Deputaţi) – au experienţă în administraţie locală şi au astfel o perspectivă naţională asupra a ceea ce înseamnă legislativul României.

Fostul decan al Facultății de Istorie a Universității din București a pus un accent deosebit pe faptul că electoratul român a preferat din anii ’90 încoace împărţirea puterii în Parlament între 3 sau mai multe partide sau alianţe politice, arătând că situaţia s-a repetat inclusiv la ultimele alegeri.

*”Sperăm să scăpăm pe 9 decembrie de culoarea portocalie!”

Zoe Petre a arătat cu argumente politice faptul că „un Parlament cu două treimi în jurul USL are toate şansele să demonteze sistemul din jurul preşedintelui Traian Băsescu” şi să reinstaureze democraţia. Ea a arătat că pe oriunde ajunge în ţară, în această perioadă de campanie electorală „Încerc să conving pe toată lumea să voteze USL, pentru că e alegerea între alb şi negru! Să votaţi de data aceasta fără prea multe mofturi, pentru că este vorba să aperi democraţia României!”. În discursul său, omul politic Zoe Petre a mai arătat că modificarea Constituţiei cu prevederi mult mai clare legate de puterile preşedintelui va fi prioritatea USL după instaurarea la putere şi că este singura variantă pentru a nu se ajunge la „statul poliţienesc dorit de Traian Băsescu”.

Viitorul senator USL al Colegiului 1, Eugen Ţapu a subliniat importanţa modificării Constituţiei: „Una dintre priorităţile pe care va trebui să o aibă viitorul Parlament al României va fi modificarea Constituţiei astfel încât aceasta să nu mai lase loc de interpretări. Şi aici mă refer la rolul şefului statului, cum va desemna primul ministru, nu cum se întâmplă acum cu ambiguitatea care lasă loc de interpretare a textului Constituţiei. Toţi cei trei parlamentari care vom reprezenta Piatra Neamţul vom reuşi să scăpăm de poluarea portocalie, vom milita pentru a face Constituţia României mult mai clară şi fără posibilitatea de a lăsa loc de interpretări unui preşedinte şi în mod special preşedintelui Traian Băsescu, care aşa cum arăta şi doamna profesoară reprezintă un sistem, un sistem ticălos din punctul meu de vedere, un sistem susţinut de servicii secrete. Chiar asta a şi încercat să facă: un stat poliţienesc în România”.

Vlad Marcoci a arătat că prezenţa doamnei profesor universitar dr. Zoe Petre demonstrează faptul că în USL se lucrează într-o echipă unită şi că toate aceste modificări se vor face în echipă: „Unele dintre ele provin chiar din deplasările pe care noi le-am făcut din uşă în uşă, oamenii ne-au întrebat de ce nu modificăm legile, de ce nu diminuăm numărul de parlamentari. Şi toate aceste lucruri nu se poate face decât prin modificarea Legii electorale care în acest moment este cel puţin incorectă, dacă nu cu defecţiuni majore, pentru că nu este normal ca dorinţa unor alegători să fie schimbată. Legea prevede faptul că un ales poate să ajungă în Parlament de pe locul trei, dar ce reprezentativitate poate să aibă dacă are voturi mai puţine decît cel pe care l-au vrut oamenii. Şi aceasta face parte din chestiuni pe care USL-ul şi-a propus să le schimbe, sperăm ca în viitoarea configuraţie a Parlamentului să putem introduce aceste lucruri, pentru a se introduce votul uninominal pur”.