Pe site-ul Autorității Veterinare vor fi postate informări privind produsele alimentare care trebuie retrase de pe piață din motive bine întemeiate.
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț informează că începând de astăzi, pe baza notificărilor furnizate de operatorii din industria alimentară, Autoritatea Veterinară va publica, pe site-ul propriu, „informări privind rechemarea produselor alimentare de la consumatori“.
„Prin acțiunea de informare a populației sunt expuse cazurile în care există motive să se suspecteze că un produs alimentar prezintă un risc sau un potențial risc pentru sănătatea publică și despre măsurile întreprinse pentru limitarea acestuia. În calitate de autoritate competentă în domeniului siguranței alimentelor din țara noastră, ANSVSA ia măsuri pentru creșterea gradului de încredere a consumatorilor în activitatea instituției prin aplicarea de măsuri care să asigure un nivel ridicat de protecție a vieții și sănătății umane și protecția intereselor consumatorilor, incluzând practici corecte în comerțul cu produse alimentare. Prima etapă a fost finalizată la sfârșitul lunii iulie a acestui an, când ANSVSA a început procesul de implementare al procedurilor cu rolul de a asigura o comunicare rapidă între operatori și Autoritate, în cazul inițierii unei măsuri de reținere oficială în vederea retragerii de la comercializare sau a rechemării a unor produse alimentare neconforme, care ar putea prezenta un potențial risc pentru sănătatea publică. O altă acțiune în acest sens a fost protocolul încheiat cu Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, privind informarea reciprocă rapidă între cele două părți, în situațiile în care se identifică un risc sau un risc potențial asupra sănătății publice, generat de alimente“; se arată într-un comunicat de presă emis de DSVSA.
DSVSA Neamț și instituțiile similare din țară vor desfășura, în perioada următoare, simulări pentru testarea capacitații de reacție a Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), în care vor fi implicați și operatori din industria alimentară.
Acțiunea are drept obiectiv atenuarea problemelor care apar atunci când produsele alimentare care nu îndeplinesc cerințele de siguranță a alimentelor ies de sub controlul operatorilor din industria alimentara și prevenirea, reducerea sau eliminarea riscurilor, atunci când un operator a introdus pe piață produse alimentare care ar putea fi dăunătoare sănătății consumatorilor.
Notificarea ANSVSA de către operatorii din sectorul alimentar permite monitorizarea aplicării de către operatori a măsurilor adecvate pentru abordarea riscurilor cauzate de un produs alimentar introdus pe piață și dispunerea sau luarea măsurilor suplimentare, dacă este necesar, pentru evitarea riscurilor. Articolul 19 prevede cooperarea necesară între operatorii din industria alimentară și ANSVSA, astfel încât să se asigure retragerea de pe piață a produselor alimentare care prezintă un pericol pentru sănătatea publică.
Geanina NICORESCU