Horia Mihail și „Pianul călător“ ajung astăzi la Piatra Neamț

07/04/2017

Unul dintre cei mai apreciați pianiști români, Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, concertează astăzi, la ora 19.00, la sala studio „Theodor Macarie“ a Liceului de Artă „Victor Brauner“, în cadrul turneului „Pianul călător“, un proiect muzical al Societății Române de Radio.

Manifestarea este organizată de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț și cu Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra Neamț, ca parte a Stagiunii muzicale 2016-2017.

Horia Mihail va prezenta publicului meloman un program muzical intitulat „Romantic vals“, evenimentul fiind prezentat de Vasilica Stoiciu-Frunză.

Accesul spectatorilor în sală se va face doar pe bază de invitații, care se pot ridica de la sediul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 3A, tel. 0233.214.026.

Peste 1000 de concerte alături de orchestrele simfonice din România

Pianistul Horia Mihail a debutat în orașul natal, Brașov, unde, la numai 10 ani, a interpretat, alături de Orchestra Filarmonicii brașovene, Concertul în Re major pentru pian și orchestră de Joseph Haydn. De-a lungul anilor, a concertat pe scenele din România, Italia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Statele Unite, fiind acompaniat de orchestre renumite precum Topeka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Boston Pops. A câștigat premiul I la toate competițiile la care a participat.

După 14 ani de studii în România, Horia Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, studiind sub îndrumarea unor pianiști precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura. Revenind în România, în anul 2002, pune bazele formației de muzică de cameră „Romanian Piano Trio“, alături de violonistul Alexandru Tomescu și de violoncelistul Răzvan Suma. Alături de aceștia a organizat, începând din 2006, turneul național „MusicOn“, implicându-se, alături de violonistul Alexandru Tomescu, și în organizarea turneului „Stradivarius“.

A concertat de peste 1.000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din București și cu Orchestra Națională Radio.

În prezent este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte al Asociației Culturale „Accendo“, Horia Mihail susține o bogată activitate managerială, organizând cinci turnee „MusicON“ ale Romanian Piano Trio, trei turnee „Stradivarius“ și, în colaborare cu Radio România Cultural, turneele „Pianul Călător“ și „Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri“.

Irina NASTASIU