Frigul din această primăvară a îmbolnăvit aproape 2.000 de nemțeni

14/03/2017

Șocul termic resimțit de nemțeni, pe fondul răcirii bruște a vremii, a generat o explozie de cazuri de infecții respiratorii acute, pneumonii și chiar gripă.

În săptămâna de supraveghere epidemiologică 6-12 martie, Direcția de Sănătate Publică Neamț a centralizat un număr de 1.956 de îmbolnăviri, din care 1.458 de cazuri de infecții respiratorii acute, în creștere față de perioada precedentă, 487 de îmbolnăviri cu pneumonie și două cazuri de gripă.

„Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani și 15-49 de ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. De la începutul sezonului și până la data de 13 martie au fost vaccinate antigripal 7.500 de persoane din grupele de risc, de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. În acest moment nu mai există în stoc nicio doză de vaccin antigripal la nivelul cabinetelor medicilor de familie. În continuare recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume“, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

În timp ce gripa a făcut ravagii în alte județe ale țării, cu sute de îmbolnăviri, în Neamț au contactat virusul 94 de persoane, cele mai multe diagnostice fiind puse clinic.

Geanina NICORESCU