Firme cercetate penal pentru exploatarea minorilor

13/04/2017

Inspectorii de muncă au derulat, luna trecută, 293 de controale, ocazie cu care au constatat 408 deficiențe la firmele verificate, atât pe relații de muncă, dar și pe securitate și sănătate în muncă, fiind dispuse tot atâtea măsuri pentru remedierea neregulilor. Cazurile mai grave au fost sancționate cu 148 de amenzi ce au însumat 254.000 lei.

Din cei 176 de agenți economici verificați dacă respectă normele pe relații de muncă, la 21 au fost găsite nereguli, din care la 17 grave, aceștia fiind amendați cu 218.000 lei. „Au fost depistați 14 angajatori la care lucrau 21 de persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale de angajare a fost de 210.000 lei. La doi angajatori au fost identificate două persoane minore care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentația necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.265, alin.1 din Legea nr.53/2003 republicată, respectiv încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor“, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț, la conferința de presă de ieri.

În plus, au fost constatate întârzieri la înregistrarea în Revisal a contractelor de muncă pentru 102 persoane, la o parte din firmele controlate, și au fost dispuse 54 de măsuri pentru remedierea neconformităților, iar o firmă a primit avertisment contravențional.

Alte 117 unități economice au fost verificate dacă respectă normele de protecția muncii. Au fost găsite abateri sancționate cu 127 de amenzi în valoare de 36.000 lei.

În luna martie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț au fost înregistrate 5 accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Cristina IORDACHE