Dulce toxiinfecţie alimentară: ciocolată expirată de o lună, frişcă râncedă

06/02/2018

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au făcut public bilanţul controalelor desfăşurate în perioada premergătoare sărbătorilor. Pentru ca nemţenii să aibă sărbători tihnite, fără probleme de sănătate cauzate de toxiinfecţii alimentare, comisarii au desfăşurat acţiuni ample privind modul de etichetare, comercializare şi depozitare a  produselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă şi nu puţine au fost neregulile constatate. Extrem de îngrijorător este faptul că în peste 64% din judeţe se comercializau produse alimentare în afara datei durabilităţii minimale stabilita de  producători. Spre exemplu, în judeţul Neamț s-au găsit, la raft, pişcoturi şi ciocolată cu data durabilităţii minimale depășită de 3 zile, batoane ciocolată cu data durabilităţii minimale depășită de 31 zile și frișcă vegetală cu data durabilităţii minimale depășită de 4 zile.
Rulade şi torturi din Bulgaria, fără înscrisuri privind potenţialul alergen
Echipele de control ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ au depistat că unele produse alimentare comercializate nu ofereau potenţialilor cumpărători informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit. Spre exemplu, comisarii au identificat produse de patiserie fabricate în Bulgaria (rulade și torturi) la care nu sunt evidențiate ingredientele alergene, iar declarația nutrițională este exprimată în procente și nu în grame; hamburger vită congelat la care nu sunt evidențiate ingredientele alergene și nu este înscrisă declarația nutrițională; bomboane pom, proveniență Ungaria și Ucraina, fără etichetare în limba română și ștrudel cu gem vișine fără nici un element de indentificare și caracterizare, carne pasăre congelată (pulpe întregi și pulpe inferioare) fără eticheta producătorului cu principalele elementele de identificare și caracaterizare; carne de pasăre congelată (pulpe întregi și pulpe inferioare) fără traducere în limba română a elementelor de identificare și caracterizare.
Eticheta “conţine alcool”, netradusă în română!
Comisarii au depistat produse tip desert cu ciocolată amăruie la care eticheta cu traducerea în limba română nu este la vedere, fiind vizibilă după dezlipirea etichetei cu înscrisuri în limba slavonă, iar mențiunea –conține alcool – de pe eticheta în limba slavonă nu este tradusă și în limba română; bomboane pom, ambalate în cutii a 5kg, proveniență Ungaria, cu etichetare în limba maghiară, fără traducere în limba română.
O altă păcăleală pregătită clienţilor şi depistată de comisarii CJPC Neamţ constă în neafișarea preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de masură – la cozonac cu nucă și stafide, și neafișarea preţului pe unitatea de masură la cozonac.
Nu au lipsit nici abaterile la vânzările promoționale: s-au depistat sortimente de carne refrigerată (spată porc, cotlet dezosat, pulpe pui cu spată), cu preț redus, la care nu era afișată perioada promoției.
Controlul s-a desfăşurat în toate judeţele ţării, fiind verificaţi 1366 operatori economici, constatându-se abateri la 904 dintre aceşti, respective la 66%.
În urma deficienţelor constatate, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 941 kg produse alimentare specifice sarbătorilor de iarnă în valoare de 15.197 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a cca 9.024 kg produse alimentare specifice sarbătorilor de iarnă, în valoare de 129.609 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 1048 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.711.900 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Geanina NICORESCU