Evaluare în bătaie de joc

28/06/2013

evaluare 3Subiectele la matematică- sub nivelul unei teze!

Majoritatea elevilor care au dat ieri examen la matematică nu au stat mai mult de o oră în sală, pentru că subiectele au fost „jenant de uşoare”, după cum s-a exprimat un adolescent abia ieşit din clasă. Primul subiect a fost „pentru proşti”, spuneau elevii, pentru că tot ce aveau de făcut erau câteva socoteli simple, de genul „4×4+10” care nu puneau probleme nici unui copil de clasa a treia. Subiectele au fost gândite, după cum au opinat şi profesorii de matematică, în aşa fel încât să nu existe note sub 5.

„Aşa este conceput sistemul, să ajungă fiecare copil la un liceu, dar trebuia ca măcar două, trei subpuncte să fie mai dificile, pentru departajarea copiilor buni. Clar, acest examen nu a fost în avantajul copiilor studioşi!”, ne-a declarat profesorul de matematică Ioan Mihuţ, de la Şcoala nr. 3 din Piatra Neamţ, care susţine ideea reintroducerii examenului de admitere la licee şi colegii, aşa cum a fost cu ani în urmă.

Olimpica naţională Ruxandra Sandovici, elevă a Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ, a rezolvat toate subiectele din lucrare în primul sfert de oră. Însă cuvântul de ordine la acest examen a fost „atenţia”. Pentru că, aşa cum ne-a spus la ieşirea din clasă un alt olimpic la această disciplină: „Din neatenţie, un copil bun poate să piardă la punctaj, iar unul care nu s-a omorât cu învăţătura, dar a avut noroc de aceste subiecte uşoare -să aibă şanse să ajungă la un colegiu de top”.

Copiii au avut de rezolvat 3 subiecte cu subpuncte. În mare, cerinţele subiectelor sunt legate de rezolvarea unei înmulţiri, a unei împărţiri, recunoaşterea unui număr natural. De asemenea, elevii au elemente ce ţin de funcţii, de radicali, o problemă în care să recunoască, la un dreptunghi, valorile laturilor, unghiurilor şi, la ultimul punct, o problema de geometrie, mai amplă, dar uşor de rezolvat.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Neamţ au anunţat că au fost prezenţi la proba scrisă de Matematică din cadrul examenului de Evaluare Naţională 4747 de candidaţi şi au absentat 95. La proba precedentă, de Limba şi literatura română, au absentat 90 de absolvenţi ai claselor a VIII-a. Sistemul actual de învăţământ este însă permisiv pentru absenţi. Aceştia nu şi-au bătut capul să participe la examen, dar tot vor intra la un liceu, în a treia etapă de repartizare, pe locurile rămase libere.

Afişarea  rezultatelor la română şi matematică se va face sâmbătă, până la ora 16, iar după această oră vor putea fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale ale examenului de evaluare naţională 2013, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 3 iulie.

Geanina NICORESCUevaluare 2 evaluare_16169700 evaluare_nationala

Urmatorul articol >
Concursuri de vacanţă