Femeile sunt sărace şi ştiu că, dacă invocă starea de urgenţă, sunt consultate gratuit
Tot mai multe gravide cheamă ambulanţa fără un motiv întemeiat, apelând la acest subterfugiu pentru a beneficia, în regim de urgenţă şi gratuit, de consultaţie şi analize medicale.
„Gărzile au devenit foarte solicitante, însă, în cele mai multe cazuri, ambulanţa este chemată fără un motiv întemeiat; problema este că vin din ce în ce mai multe femei aflate deja în trimestrul al doilea de sarcină, dar care nu au fost luate în evidenţă de nici un medic„, ne-a declarat dr. Georgeta Vintea, şefa secţiei Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Sarcina şi patologia asociată sarcinii se află pe locul trei în topul zilnic al cazuisticii privind motivele care au stat la baza chemării de urgenţă a ambulanţei la domiciliu, în ultimele 24 de ore salvarea fiind solicitată în 15 cazuri.
Din punctul de vedere al dr. Vintea, nu doar condiţia socială precară le împinge pe multe dintre gravide să cheme salvarea ca să le fie rezolvate rapid problemele minore ce ţin de evoluţia sarcinii:
„E greu să te duci până la medicul de familie pentru trimitere şi e greu să te deplasezi până la policlinică pentru a beneficia de consultaţie la cabinetul de ginecologie. Când vine în regim de urgenţă, cu salvarea, gravida beneficiază imediat de consultaţie, ecografie, de analize medicale, eventual şi de reţetă cu regim gratuit. Legea spune că solicitarea fără un motiv întemeiat a ambulanţei se plăteşte, însă noi nu am recurs până acum la astfel de măsuri”, a mai spus dr. Georgeta Vintea.
La prima vedere, lucrurile par simple: femeia însărcinată sună pentru o programare şi apoi se prezintă la medic pentru setul de analize. În realitate însă, lucrurile sunt mult mai complicate, totul ţine de noroc, iar într-un final, gravida ajunge să plătească din banii săi analizele care ar trebui să fie gratuite. Gravidele care nu dispun însă de banii necesari pentru analize, fie aşteaptă până prind loc la un laborator de analize, fie îşi încearcă norocul la spital, prin apel la 112, or- ceea ce este cel mai grav lucru pe care-l pot face- riscă să aducă pe lume copii cu probleme de sănătate. Prin analize la sânge se depistează dacă în corpul femeii însărcinate există o infecţie cu un virus sau parazit. Medicii spun că unele infecţii, cum este toxoplasmoza, pot fi tratate prin antibiotice la începutul sarcinii.
Geanina NICORESCU