ZIUA COMUNEI VĂLENI: Oamenii au arătat că ştiu să se distreze la fel de bine, cum ştiu să şi muncească!

Vãleni 5

Văleni este una dintre puținele comune din  Neamț care se mândrește cu o impresionantă istoria locală, cu oamenii ei și cu locurile sale mirifice. Împrejmuită de dealuri și păduri, așezarea a fost locuită din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind  siturile arheologice din perioadă neolitică și a dacilor liberi. LaVăleni a fost descoperit  cel mai mare cimitir dacic din secolele I – II d.Hr cu peste 600 de morminte de înhumație și incinerație. Să nu trecem cu vederea biserica din Văleni, construită de postelnicul Cozma Șarpe în anul 1519, declarată monument istoric. Dar nici Parcul dendrologic cu arbori de o mare diversitate, de referință fiind arborele de lalea. Localnicii se mai mândresc şi cu lăcașul de cult ortodox ridicat din lemn în anul 1864.

Gata cu istoria trecută! Şi cea prezentă merită toată atenţia! Duminică, pe oamenii din comuna Văleni i-am văzut altfel. De ziua comunei lor au arătat că ştiu la fel de bine să se distreze, cum ştiu să şi muncească. Primarul Ionel Stoleru are gijă, de cîţiva ani buni, să adune localnici din toate satele în „rotonda” din centrul comunei unde să le ofere motive temeinice de distracţii. Începând cu un bogat şi foarte diversificat program cultural-artistic care aduce pe scenă nume cunoscute ale muzici populare şi uşoare, alături de care evoluează şi mai tinerii artişti, acum elevi ai şcolilor din comună, dar şi din localităţile învecinate.

Sărbătoare fiind, musafiri cât cuprinde! Oficialităţi judeţene, oameni de vază în domeniile lor de activitate, fiii satului risipiţi prin toate colţurile lumii. Cu toţi şi-au „rupt” din timpul lor preţios, şi-au făcut vreme, fie şi numai pentru câteva ore, să se adune laolaltă, să depene amintiri, să se distreze la ZIUA COMUNEI VĂLENI!

Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni:

„Chibzuim orice bănuţ, îl dăm pe investiţiile de care are nevoie comunitatea”

Din mijlocul oamenilor prinşi în „vâltoarea petrecerii” l-am „smuls”, doar pentru câteva clipe, pe întâiul lor ales, primarul Ionel Stoleru, pentru a-l „readuce” din nou la muncă. Mai exact, să ne spună ce-a făcut până acum şi ce-şi propune pentru  ca  oamenilor din comuna Văleni să le fie mai bine. Adică să dispună de un mai ridicat-confort edilitar-gospodăresc. „Desconspirăm” câteva din gândurile sale prezente şi viitoare: „Acum, în plină vară, încă mă încearcă fiori reci, cînd mă gândesc la condiţiile în care a început anul,  când mă gîndesc la nămeții care ne-au creat mari probleme pe anumite sectoare de drum, la cele care au fost blocate, când mijloacele de transport răzbăteau greoi sau aproape deloc, spre comuna noastră. Pe alocuri, zăpada a depășit 2 – 3 metri. De aceea, în primăvară, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, personal al domnul președinte Culiță Tărâță, am plantat “perdele” cu puieți de salcâm pe marginea acestor sectoare de drum cu speranța că nu vom mai fi izolați de nămeți în anii următori. Am început greu anul și din punct de vedere financiar. Motivat de gradul de sărăcire a populației, dar și a crizei tot mai accentuate, o povară foarte grea fiind şi  încasarea taxelor și impozitelor locale. De la o lună la alta este tot mai greu cu plata utilităților, a salariilor. Cautăm să chibzuim orice bănuț, îl dăm pe investitțiile de care are nevoie comunitatea.

Așteptăm ca, în cel mai scurt timp, să avem primii metri de asfalt pe drumurile comunale. Anul trecut a fost organizată licitația publică pentru asfaltarea drumurilor comunale  pe rutele  Văleni – Tupilați și  Moreni – Munteni. Principala problemă a comunității e reprezintă  infrastructura. Ne-am săturat de praf și gropi. Totodată, sper să găsim înțelegere și la Consiliul Județean Neamț , pentru continuarea lucrărilor de modernizare-asfaltare pe drumul ce traversează comuna.

Zi de sărbătoare fiind, n-aş vrea să-mi mai amintesc, dar n-am încotro!, de prea multele demersuri făcute la toate forurile posibile pentru finalizarea lucrărilor la noua școală din satul Văleni, începute în anul 2008, abandonate din lipsă de fonduri. Finanțarea a venit un timp prin Inspectoratul Școlar Neamț. Am scris de nenumătare ori la minister și inspectorat, am solicitat sprijinul domnului deputat Ursărescu Dorinel și senatorului Ioan Chelaru, parlamentari din colegiul din care facem parte. Speranța moare ultima!

Nu am uitat nici de ansamblul bisericii cu hramul Sfinții 40 de Mucenici: turnul-clopotniță și gardul împrejmuitor, trecute în lista monumentelor istorice. Am înaintat, în colaborare cu preotul paroh Gheorghiță Ouatu, o adresă către ministrul Culturii, domnul Daniel Barbu, care ne-a răspuns că nu sunt fonduri pentru  așa ceva  și, ca urmare, trebuie să apelăm la alte autorități sau sponsorizări. În proiect mai avem prinsă şi reabilitarea clădirii consiliului local, fosta școală Ecaterina Stîrcea Văleanca.

Ne-am îndreptat atenția și spre tinerii liceeni, cărora, prin hotărâre de consiliu, le acordăm pe parcursul anului școlar câte 300 lei lunar pentru masă și cazare. E un lucru bun pentru acești copii, mai ales că ei provin din familii cu situație materială și financiară precară, în condițiile în care tot mai puțini tineri mai merg la liceu după terminarea celor opt clase obligatorii. Poate se vor întoarce ca specialiști la noi, în comunitate. Sperăm și ne dorim acest lucru, din tot sufletul. Am colaborat constant și cu Centrul Comunitar de Resurse SASTIPEN Văleni, în vederea identificării problemelor sociale.

Vremurile grele prin care trece societatea românească nu trebuie să ne împiedice să ne realizăm obiectivele propuse pentru dezvoltarea comunității din care facem parte. Comuna Văleni este una dintre așezările cu oameni cu frică de Dumnezeu, gospodari, și, de aceea, vreau ca împreună să răzbatem și să ne îndeplinim idealurile. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit, pentru că v-am simțit aproape la fiecare întâlnire și ați înțeles nevoile noastre. Atât eu, angajații și funcționarii din primărie, dar și consilierii locali căutăm cele mai bune soluții pentru comuna noastră. Întreaga mea energie se canalizează unui singur ideal: Comuna și comunitatea Văleni. Anul 2012 – în ciuda resurselor financiare  și bugetare reduse, a fost unul bun. Deși bugetul nu corespunde întocmai cerințelor noastre, fiind unul de austeritate, căutăm soluții pentru ducerea la bun sfârșit a tuturor proiectelor. Am colaborat foarte bine cu domnii consilierii locali și împreună vrem să reprezentăm bine comuna noastră”.