„Zilele Mitropolitului Visarion Puiu“, ediția a XX-a

Zilele Visarion Puiu(1) *Simbol al rezistenței față de biserica ce a făcut pactul cu diavolul comunist, mitropolitul Visarion Puiu este un personaj greu de reabilitat în ochii celor care l-au caterisit și l-au condamnat la moarte

 

Mitropolitul Visarion Puiu este omagiat, în perioada 26-28 februarie, la Roman, Pașcani și Mănăstirea Neamț, în cadrul „Zilelor Mitropolitului Visarion Puiu“, manifestare ajunsă anul acesta la cea de-a XX-a ediție. Evenimentul este organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Asociația „Mitropolit Visarion Puiu“, organizatorii manifestării propunându-și promovarea vieții și activității marelui ierarh român.

Manifestările au debutat ieri, la Pașcani, continuând în Sala Unirii a Muzeului de Istorie din Roman unde, începând cu ora 14.00, a avut loc susținerea comunicărilor științifice.

La manifestare au participat preoți din țară și din străinătate, istorici, oameni de cultură, autorități locale, membri ai Asociației „Mitropolit Visarion Puiu“. Programul manifestărilor cuprinde și pelerinajul „Pe urmele lui Visarion Puiu la Pașcani și Mănăstirea Neamț“. La Roman, Pașcani și Mănăstirea Neamț se vor oficia slujbe de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu, la împlinirea a 137 de ani de la nașterea sa.

„Comunicările și mărturiile din opera și arhiva mitropolitului Visarion Puiu vor fi prezentate de cercetători, istorici, arhivari, preoți și profesori din țară și străinătate. Vom porni într-un pelerinaj pe urmele mitropolitului Visarion Puiu la Pașcani, Betleemul vrednicului ierarh, și la Neamț. La Pașcani, vom poposi mai întâi la Biserica «Sfinții Voievozi», iar apoi ne vom îndrepta spre Colegiul «Mihai Eminescu» din Pașcani. Aici ne vom întâlni cu școlarii olimpici ai acestei instituții de învățământ și vom marca astfel 137 de ani de la nașterea lui Visarion Puiu. Vor participa invitații noștri de seamă, care vor dialoga cu tinerii olimpici la disciplinele română și religie, astfel încât să-l facem cunoscut pe Visarion Puiu în localitatea sa natală. Sâmbătă, 27 februarie 2016, vom ajunge la casa memorială a mitropolitului Visarion Puiu de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț. De asemenea, vom poposi în biserica Mănăstirii Neamț și la gropnița așezării monahale“, a spus pr. Florin Țuscanu, președintele Asociației „Mitropolit Visarion Puiu“.

Duminică, 28 februarie 2016, oaspeții prezenți la simpozion vor participa la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În catedrala romașcană și în biserica Parohiei Trifești, județul Neamț, se va săvârși Parastasul pentru Mitropolitul Visarion. De asemenea, în după-amiaza zilei de duminică va fi organizat un tur la principalele biserici din orașul Roman.

A militat pentru unitate națională a românilor de pretutindeni

Mitropolitul Visarion Puiu, numit înainte de a trece la monahism Victor Puiu, s-a născut pe 27 februarie 1879, la Pașcani, și a decedat pe 10 august 1964, în Franța. A fost mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române, refugiat în 1944 în Occident, condamnat în 1946 la moarte de Tribunalul Poporului din București, caterisit de Sfântul Sinod al BOR în 1950 și reabilitat post-mortem de același for pe 25 septembrie 1990. Condamnarea la moarte nu a fost anulată nici în acest moment. A fost episcop de Argeș (1921-1923), episcop de Hotin (1923-1935), mitropolit de Bucovina (1935-1940), mitropolit de Transnistria la Odessa (1943), cârmuitor al Eparhiei românilor din străinătate, numită și Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală (1945-1958). Și-a păstrat credința ortodoxă până la moarte, cerând să îi fie făcut prohodul conform ritului în care a fost botezat.

În cuvântul rostit la Congresul Ligii pentru Unitatea Românilor, desfășurat în mai 1922, la Curtea de Argeș, Mitropolitul Visarion Puiu sublinia importanța împlinirii idealului de unitate națională a românilor de pretutindeni: „Astăzi, fraților, nu e operă mai grabnică de săvârșit pentru unirea deplină sufletească a tuturor românilor decât o cât mai deplină cunoaștere a comorilor imense și frumuseților uimitoare cu care a împodobit Dumnezeu acest binecuvântat pământ strămoșesc și a comorilor strămoșești încă nepuse în deplină valoare ale poporului românesc de pretutindeni. Cunoscându-ne ne vom iubi mai mult, iar când vom săvârși pe deplin asemenea dragoste de neam străinii ne vor cinsti și ne vor dori prietenia, iar dușmanii se vor înfricoșa de noi și nu vor cuteza se ne tulbure calea vieții“. (Pr. Dr. Aurel Florin Țuscanu – Postfață la lucrarea părintelui arhimandrit Visarion Puiu, reeditată la 100 de ani de la apariție, „Din Istoria Vieții Monahale“, Editura Cetatea Doamnei, 2011.)

Irina NASTASIU