Ziarul „Ceahlăul”, în arhivele Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”

În arhivele Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” se găsesc primele numere ale ziarului „Ceahlăul”, înființat, în 1942, de Mihail Magiari, avocat macedo-român venit din Balcani, licențiat în drept și științe economice, proprietar de terenuri, antreprenor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În același an, 1942, Magiari preia administrarea morii statului din Piatra-Neamț, care aproviziona întregul județ, deschizând, la scurtă vreme, o întreprindere de prelucrare a lemnului adus cu plutele din munții Bicazului și un depozit de desfacerea lemnului și a materialelor de construcție în București.

Iubitorii de istorie locală vor putea studia, în curând, numerele de colecție ale ziarului „Ceahlăul”  şi în format electronic, graţie unui nou scanner achiziţionat de Biblioteca Judeţeană, prin intermediul căruia vor putea fi digitizate şi postate, apoi, on-line, numeroase colecţii de publicaţii periodice, valoroase prin vechimea sau raritatea lor. Acestea vor ajunge, aşadar, la publicul larg, biblioteca îndeplinindu-şi astfel misiunea de a veni în întâmpinarea celor interesaţi, cu cele mai pertinente modalităţi de informare.

„Digitizarea fondului de carte şi periodice rare, lăsat comunităţii nemţene de cărturarul G. T Kirileanu, este una dintre preocupările noastre de perspectivă. Deja pe site-ul bibliotecii noastre se regăsesc reviste interbelice, incluse în «biblioteca digitală», între ele «Apostolul», «Şezătoarea», cărţi poştale cu imagini din oraşul vechi. În acest moment se află în proces de digitizare ziarul «Ceahlăul», din anii de început, adică 1941 – 1943, pregătim scoaterea în spaţiul virtual a ziarului «Timpul», acolo unde a trudit Eminescu, noi fiind în posesia colecţiei integrale. Colegii de la serviciul informatizare au făcut un lucru extraordinar, invenţia lor fiind una extrem de practică, ingenioasă şi ieftină. Mai mult, în perspectivă am putea face servicii de specialitate şi altor instituţii care au de digitizat lucrări în formate atipice, mari”, ne-a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

Iată şi câteva titluri din ziarul „Ceahlaul” – săptămânal de informaţii şi afirmare românească – proprietar – Mihail Magiari; director – Mihail Avădanei,  apărut în data de 17 ianuarie 1943: „Sărbătorirea D-lui Mareşal Ion Antonescu”, „Solemnitatea depunerii jurământului magistraţilor avansaţi de la Tribunalul Neamţ”, „Pomenirea a doi învăţători eroi”, „Apel pentru binefacere”, „

Irina NASTASIU