Zarzavat, miere şi lapte numai pe carnet de producător

carnet*Lipsa atestatului sau a carnetului de comercializare aduce amenzi de sute de milioane lei vechi

Ţăranii nu mai pot vinde zarzavat în piaţă oricum, ci doar după o evidenţă ce trebuie înregistrată în carnetul de comercializare a produselor. Acest document este similar unui chitanţier şi se poate procura de la primăria localităţii în care producătorul respectiv are terenul, grădina, sera, ferma, gospodăria de pe care obţine recolta. Reglementarea este valabilă din data de 3 noiembrie 2014, atunci când a intrat în vigoare legea 145/2014, noua reglementare în domeniu.

Această lege impune, printre altele, ca persoanele fizice care vor să vândă la piaţă din produsele obţinute în gospodărie trebuie să deţină acest carnet de comercializare. Dar, pe de altă parte, nimeni nu mai poate să cumpere de la ţărani în baza acestui carnet şi apoi să revândă produsele, fie că este vorba despre miere, produse lactate sau legume, fructe. Cel puţin asta spune noua lege adoptată, care se doreşte a-I elimina pe samsari care să facă loc astfel producătorilor. Aceştia ar putea câştiga teren pe piaţă dacă se vor organiza, fie în asociaţii, fie în alte forme care să îi reprezinte şi care să le asigure accesul încet dar sigur printre sumedenia de produse de import.

Carnetul de comercializare se foloseşte doar pentru produse vegetale, produse zootehnice şi apicole. Documentul se eliberează de primărie la fel ca şi atestatul, după ce funcţionarii verifică existenţa în teren în mod real a resursei: teren, animale, stupid, instalaţii de procesare etc. Carnetul este format din file de câte 3 exemplare, din care una se dă clientului, una rămâne la producător şi una rămâne la cotor. Prima filă conţine date de identitate a titularului producător şi a rudelor şi afinilor de gradul I, cu date despre suprafeţele cultivate şi structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viţă-de-vie etc, pe specii de animale, şi care să reflecte producţiile estimate a fi destinate comercializării (sic!). Prima filă poartă semnătura primarului şi va rămâne la cotor. Când un carnet este gata, el trebuie înmânat primăriei în 15 zile.

Producatorii agricoli vor putea vinde în pieţe, în spaţii special amenajat şi distincte, în proporţie de 40% din spaţiul disponibil al pieţii. Vor avea etichete pe produse, care cuprinde denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul.

Amenda pentru lipsa atestatului, a carnetului de comercializare şi a etichetelor este cuprinsă între 200 de lei şi 22.500 de lei. Pentru nerespectarea regimului de utilizare a filelor amenda este de la 200 la 1.000 de lei. Cei care transportă produse agricole până la locul de comercializare şi nu respectă obligatia de a deţine o filă completată corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate poate fi amendat de la 3.000 la 4.000 lei. Lipsa etichetei adduce amenzi de la 100 la 300 lei. Producătorii care comercializează produse fără atestat şi carnet riscă amenzi de la 15.000 la 22.500 lei. Sau cei care vând alte produse decât cele menţionate în carnet sunt amendaţi de la 7.500  la 15.000 lei.

Cristina Iordache