„Vreau ca aerul, apa şi pământul să fie curate”

* Interviu cu Iftime Petrariu, noul comisar şef al Gărzii de Mediu Neamţ

Iftime Petrariu este noul comisar şef al Gărzii de Mediu Neamţ, după ce a promovat concursul desfăşurat la Bucureşti. Fostul viceprimar de Târgu Neamţ va prelua noua funcţie în momentul când ordinul va ajunge la Prefectură, dar are deja structurate priorităţile în acest domeniu pe care-l consideră extrem de important.

Reporter: Cu ce rezultat aţi promovat concursul pentru funcţia de comisar şef la Garda de Mediu Neamţ?

Iftime Petrariu: Nu ştiu în acest moment nota obţinută, pentru că eu am plecat din Bucureşti înainte de afişarea rezultatelor. Dar am sunat la Resurse Umane şi mi-au comunicat că am fost admis şi să aştept în câteva zile ordinul, instalarea în funcţie de către prefect şi abia apoi voi prelua cu adevărat activitatea la această instituţie.

Rep: Cât timp v-aţi pregătit pentru acest concurs probabil că v-aţi făcut şi nişte planuri, aţi stabilit şi nişte priorităţi. Care ar fi acestea?

I.P.: Sunt foarte multe aspecte la care m-am gândit, unele nu pot fi date publicităţii în acest moment. Dar, în primul rând vreau ca prin venirea mea în fruntea acestei instituţii să fac tot ce se poate pentru intrarea în normalitate. Nici în domeniul mediului, ca în multe alte sectoare ale societăţii şi ale economiei, nu este normalitate şi vreau ca în principal să instaurăm normalitatea prin aplicarea şi respectarea legilor.

Rep.: V-aţi stabilit deja direcţiile în care veţi acţiona cu precădere?

I.P.: Voi monitoriza cu deosebită atenţie curăţenia în exploataţiile forestiere, având în vedere că judeţul Neamţ este în zonă de munte şi are o mare parte din suprafaţă împădurită. Voi face în aşa fel ca igienizarea pădurilor să constituie o prioritate pentru toţi factorii implicaţi. De asemenea, printre priorităţi se află şi curăţenia pe lacul Izvoru Muntelui, să găsim o soluţie pentru a scăpa de toate acele pet-uri care sufocă zona.

Rep: Aceasta este o mare problemă de câţiva ani buni, care până acum s-a rezolvat prin acţiuni de curăţenie. Dar, după ce s-a stabilit că mizeria vine din amonte, din Suceava, la ce soluţie v-aţi gândit pentru o problemă transfrontalieră, ca să spunem aşa?

I.P.: Exact, despre asta este vorba şi va trebui să ne implicăm împreună cu toţi factorii responsabili, cu Consiliul Judeţean, cu autorităţile publice locale, pentru ca împreună cu mijloacele de care dispunem la Garda de Mediu să rezolvăm această situaţie. Şi tot ca o prioritate, pentru că suntem în sezonul de curăţenie, ne vom implica şi în problema igienizării cursurilor de apă din judeţ.

Rep: Aţi identificat şi alte puncte nevralgice?

I.P.: Sunt şi alte domenii, într-adevăr, care trebuie reglementate, cum sunt depozitele de deşeuri de la marginea oraşelor, problemele de mediu de pe platforma Săvineşti. Trebuie monitorizate foarte atent pentru că vreau ca aerul, apa şi pământul să fie curate. Avem la îndemână mijloace prin care să aplicăm legea, avem instrumentele necesare, putem să facem în aşa fel încât mediul să conteze pentru fiecare, în mod individual, cât şi la nivel de comunitate.

Rep: Aşadar, pădurea, lacul de acumulare şi albiile cursurilor de apă sunt prioritare pentru dumneavoastră imediat ce veţi prelua funcţia şi atribuţiile. Simt un ton ferm, o hotărâre în glasul dumneavoastră, vorbiţi de parcă puneţi acum prima cărămidă la temelia instituţiei.

I.P.: Nu vreau să dărâm nimic, nu voi schimba pe nimeni, atâta timp cât fiecare îşi face treaba, se duce pe teren, aplică legea, inclusiv cu sancţiuni, nu am nimic cu nimeni. Vreau doar să respectăm şi să aplicăm legea, pentru că avem cadru legal, suficiente reglementări, trebuie doar să ne facem treaba.

Rep: Prin urmare, vă declaraţi decis să aplicaţi mult mai multe amenzi de-acum încolo, ştiut fiind faptul că fostul comisar şef avea o politică orientată mai mult pe prevenire şi avertismente?

I.P.: Acolo unde se impune nu vom tolera şi dacă legea permite, vom da amenzi, fără a abuza, dar şi fără a mai îngădui bătaie de joc. Vin la conducerea Gărzii de Mediu pentru a face treabă.