Vitaminele de sezon autohtone – bune la sănătate, dar nocive la portmonee!

VITAMINE*Vremea rece din această primăvară a tras pe dreapta producţia de legume autohtone

*Din această ecuaţie, clienţii pierd cel mai mult:marfa e scumpă şi cu chimicale

*Marile magazine sau angrosiştii aduc verdeaţă şi roşii din serele din Catania sau de la turci

Primăvara friguroasă din acest an a dat peste cap planurile agricultorilor autohtoni, care au ieşit mai târziu pe piaţă, cu verdeţurile mult aşteptate de clienţi. Doar producătorii din Galaţi şi alte zone, care au solarii încep să vină cu vitamine de sezon, respectiv spanac, ridichi, ceapă verde şi salată.

În pieţele din Piatra Neamţ, producţia autohtonă se îmbină armonios cu cea provenită din principalele ţări exportatoare de verdeţuri şi legume, respectiv Italia, Turcia sau Olanda. Din păcate, trufandalele „zemoase” aduse de peste mări şi ţări, care apoi sunt vândute prin marile magazine sau pieţe, sunt scumpe şi fără gust. Chiar zilele trecute am trecut prin Piaţa Mare, unde marfa era pe sponci şi la preţuri mari. Am întrebat o precupeaţă care aşeza legumele, de unde are roşiile. Cu multă sinceritate, doamna respectivă a recunoscut că sunt primite din Italia. Bănuim că din Catania, unde românii muncesc de dimineaţa şi până seara târziu, izolaţi şi pe bani puţini.

Revenim la tarabele pieţelor din Piatra Neamţ, unde un kilogram de roşii „româneşti” costau între 6 şi 7 lei kilogramul. Cine vroia şi castraveţi trebuia să plătească 4 lei pentru aceeaşi cantitate. La o salată trebuie şi ceapă verde. O astfel de legătură costa 2 lei. Dar nu trebuie să uităm de ridichi. Un kilogram era şi 4 lei. În bucătărie şi varza are căutare. Gospodina care are nevoie trebuie să scoată din portmoneu 3 lei. Pe tarabe, la loc de cinste erau aşezaţi şi cartofii noi, care costau 3,50 de lei. Morcovii se comercializau cu 50 de bani mai scumpi decât barabulele. Salata, „regina” din bol, costa 2 lei bucata. În aceeaşi zi, am aruncat o privire şi la ardeii graşi, care nu erau decât …18 lei kilogramul!

În concluzie, e costisitor să te vitaminizezi, chiar şi în plin sezon de verdeţuri.

V. ANDRIEŞ