Violonista Cristina Anghelescu, în deschiderea „Vacanţelor muzicale”

Vacante muzicale Cristina AnghelescuÎndrăgita artistă va fi acompaniată de Orchestra „Kamerata Kronstadt” din Braşov, condusă de dirijorul Cristian Oroşanu

Duminică, la orele 21.00, va debuta cea de a 42-a ediţie a Festivalului Internaţional „Vacanţele Muzicale la Piatra-Neamţ”, eveniment organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”. Spectacolul va avea loc în Piaţa Turnului, fiind susţinut de Orchestra camerală „Kronstadt” din Braşov, condusă de dirijorul Cristian Oroşanu. Solista acestui concert va fi cunoscuta violonistă Cristina Anghelescu, solista Orchestrelor „Radio” – Bucureşti.

Cristina Anghelescu este câştigătoarea concursurilor internaţionale „Jean Sibelius” (Helsinki 1990), „Alberto Curci” (Napoli 1983), „Dr. Luis Sigall” (Viña del Mar, Chile, 1985) şi „Andria” (1991). A obţinut, de asemenea, premiul V la „J. Thibaud” (Paris, 1981), premiul IV la „Tibor Varga” (Sion, 1983)  şi premiul IV la Concursul „P. I. Tschaikowsky” (Moscova, 1986).

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată şi re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Tschaikowsky Hall – Moscow, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Smetana Hall – Prague, St. John’s Smith Square – London, Finlandia Hall – Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra,  precum şi cu Orchestrele Radio din Helsinki şi Madrid.

A efectuat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud.

A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikowsky, Mendelssohn-Bartholdy, „Anotimpurile” de Vivaldi şi cu cele două Concerte compuse de George Lloyd, alături de renumita orchestră „Philarmonia”  din Londra.

Dirijorul Cristian Oroșanu, pe marile scene muzicale ale țării

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor-şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Colaborarea cu Radio a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroşanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. Este absolvent a două Facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, una de Interpretare şi cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi. S-a perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart, a avut ocazia să  lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborări deosebite cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi, repertoriul său liric cuprinzând peste 35 de titluri.

Pentru activitatea artistică, a fost recompensat în 2005 cu Premiul Criticii Muzicale din România.

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu a fost trei ani profesor de dirijat la Academia de muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca (începând din 1999). Conduce o clasă de dirijat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi (din 2010) şi a girat mai multe cursuri de măiestrie (2011, 2012, 2013 şi 2014) la Filamonica „Moldova” din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi la Filarmonica din Braşov.

Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.

„Kamerata Kronstadt”, o orchestră de elită

„Kamerata Kronstadt” a luat fiinţă la Braşov, în luna februarie 2014, reprezentând încă de la primele sale apariţii pe scenă o orchestră de cameră de elită. Sub bagheta maestrului Cristian Oroşanu, care este atât dirijor, cât şi director artistic, Kamerata Kronstadt a invitat publicul braşovean în cadrul celor două stagiuni ale sale, la o serie de concerte-eveniment (unele dintre ele aflându-se sub egida unor festivaluri ca Nuit des Instituts Culturel Européens, Festivalul Meridian, sau Festivalul Mozart), având ca invitaţi solişti deosebiţi (dintre care amintim violoniştii Alexandru Tomescu şi Răzvan Stoica, pianistul Horia Mihail, violoncelistul Răzvan Suma).

În data de 6 septembrie 2015, Kamerata Kronstadt va deschide cea de-a treia sa stagiune, sub egida Festivalului “George Enescu”, alături de violonistul Ştefan Tarara  (laureat al secţiunii vioară, Concursul „George Enescu” 2014).

Irina NASTASIU