Vînători Neamţ: baie publică pentru romi, pe bani europeni

Ieri, s-a inaugurat baia publică pentru o comunitate de romi din comuna Vînători-Neamţ. Investiţia s-a realizat în cadrul unui proiect cu finanţare FRDS, în valoare totală de aproape 143.000 euro. Fondurile au fost alocate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai, a calităţii vieţii şi creşterea accesului  romilor din comunitatea UMTF la serviciile sociale comunitare adecvate nevoilor lor reale.

Obiectivele specifice ale acestui proiect vizează 3 componente: construcţia unei băi publice, campanii de educare pentru sănătate, servicii de informare comunitară şi de consiliere.

Pentru baia publică s-a construit o clădire nouă, racordată la sistem propriu de alimentare cu apă, canalizare, având şi staţie de epurare a apelor uzate. Clădirea cuprinde mai multe încăperi special amenajate şi corespunzător dotate  pentru duşuri, vestiare, grupuri sanitare, spălătorie, uscătorie şi centrală termică. Respectând cu stricteţe cutumele etniei respective, căldărari tradiţionali, maşinile de spălat sunt cu destinaţie clară: una pentru femei şi alta pentru bărbaţi. Asta pentru că nu este permis ca fusta să fie spălată în acelaşi „vas” cu cămaşa bărbatului. Timp de 4 luni, odată la două săptămâni, romilor li se dau sacoşe cu materiale igienico-sanitare, inclusiv tampoane pentru femei  şi…atfer shave pentru bărbaţi.

Adriana Petrariu, primarul comunei Vînători-Neamţ:

„Acum dăm în folosinţă baia publică pentru comunitatea de romi de aici, asta după ce au fost rezolvate şi alte probleme ale dumneavoastră privind concesionarea terenurilor, lumină trasă, case noi construite. Aşa încercăm să intraţi în rândul lumii, puţin câte puţin. Lucrările de aici s-au făcut din fonduri europene, nu din banii primăriei. Noi am contribuit prin oamenii care au muncit la implementarea proiectului. Sunt fonduri europene special alocate pentru dumeavoastră. Rugămintea mea este să păstraţi tot ceea ce am făcut aici, ca şi peste câţiva ani să arate ca acum. Încercăm, pas cu pas, să vă aducem pe drumul drept, zic eu,  în aşa fel încât şi dumeavoastră să vă pliaţi ideile şi acţiunile pe normele şi interesele comunităţii locale. Mai direct spus, să intraţi în rândul lumii. Să dovediţi şi dumneavoastră că vreţi acest lucru. Începând de la copiii care trebuie să meargă la grădiniţă şi la şcoală. Ca ei să devină oamenii responsabili, să păstreze lucrurile pe care le fac. Să vă ţineţi locuinţele curate, să vă spălaţi dumneavoastră şi copiii dumneavoastră, să vă fie mai mare dragul să mergeţi pe stradă. Încercaţi şi dumneavoastră să vă ajutaţi, în sensul de a respecta ceea ce faceţi.

Am început acţiunea de aici cu o rugăciune, pentru că în orice am face, trebuie să-l avem mai întâi pe Dumnezeu”.

Elena Coşofreţ, manager proiect:

„Comunitatea de romi UMTF are 169 de membri, iar pentru ei s-a realizat un program special, finanţat din fonduri FRDS. S-a investit pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi integrarea lor în comunitatea de români.

Romii de aici se confruntă cu foarte multe probleme generate de tradiţiile lor foarte stricte uneori, probleme generate de stilul lor de  viaţăşi de multe cutume. Şi, nu în ultimul rând, de marginalizarea lor.

Cum spuneam, problemele cu care se confruntă căldărarii tradiţionali de aici sunt multe şi foarte diverse. Amintesc doar starea precară de sănătate, lipsa apei potabile curente în această comunitate de romi şi faptul că racordare la curent electric a locuinţelor este făcută doar în procent de 50 la sută. Apoi este vorba de delicvenţa juvenilă, de cerşetorie şi de alte multe probleme.

Ca atare, noi am gândit să realizăm acest proiect integrat, care nu a presupus doar construirea unei băi publice, ci implică şi educarea romilor pe probleme de sănătate şi consiliere socială. Sunt abordări pentru copii, dar şi pentru adulţi, care au loc aici, în baia publică, dar şi la casele romilor. Avem angajat personal de sepcialitate, care se ocupă de acţiunile educative pentru copii şi adulţi.”

Codrea Lăcătuş, bulibaşă:

„Nu pot spun că noi nu ştim să ne spălăm, ca să fim curaţi, dar n-avem posibilităţi. Acum avem baie comunală în comunitatea noastră, cu spălătorie şi uscătorie. Noi mulţumim de înţelegere. Noi nu suntem aşa de educaţi ca să putem să înţelegem toate problemele. Dar cu înţelegerea şi răbdarea celor de la proiect, s-a rezolvat un lucru bun pentru romii de aici.”