Venituri suplimentare până la 1.500 de lei pentru nemţenii cu indemnizaţii de creştere a copilului

copilPărinţii vor putea obţine, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului, venituri de până la 1.500 de lei anual, muncind de acasă. Măsura a fost implementată de guvern, care a propus modificarea Ordonanţei nr.111/2010 din 8 decembrie 2010, privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. În urma unei decizii a Curţii de Conturi, de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, s-a stabilit că 12.460 de mame, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, au încasat venituri suplimentare, pe lângă indemnizaţia de creştere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit că persoanele respective trebuie să returneze indemnizaţiile încasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit. Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, mamele aflate în această situaţie vor fi amnistiate fiscal, prin intermediul unei propuneri legislative, care va fi lansată mâine spre dezbatere.

La nivelul judeţului Neamţ, peste 2.800 de persoane beneficiau, la sfârşitul lunii trecute,  de indemnizaţie de creştere a copilului.

 

Amnistie fiscală şi pentru pensionari

 

Legea privind amnistia va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani.

Circa 200 de pensionari nemţeni vor fi scutiţi de la plata unor debite provenite din pensii. Este vorba despre pensionari care au datorii către stat din cauză că pensiile le-au fost calculate greșit. „Nu putem preciza deocamdată numărul exact de pensionari, aflaţi în plată la Casa Judeţeană  de Pensii Neamţ, ce vor beneficia de scutirea de la plată a debitelor, însă putem estima că este vorba de circa 200 de pensionari”, a precizat Cezar Aanegroae, director al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Scutirea de la plata sumelor datorate statului se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul la momentul constatării datoriei, se arată în proiectul de lege. Potrivit aceluiaşi act normativ, cei care au apucat să plătească debitul sau și-au rupt din pensie pentru a achita contribuția la asigurări de sănătate sau impozitul nu vor mai vedea banii înapoi. “Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie. Contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată, nu se recuperează”, se arată în proiectul de lege.

Amnistia guvernamentală nu se aplică, însă, şi pentru cei peste 9.500 de pensionari din România, care au încasat pensii pe baza unor documente false, în această situaţie aflându-se şi un număr de 25 de persoane din judeţul Neamţ.

Irina NASTASIU