Vacanță cu Internet în siguranță

Internet*Poliția vă sfătuiește cum să navigați în siguranță în lumea virtuală

Mulți copii nu au bunici la țară sau alte rude și sunt nevoiți ca o bună parte din vacanța de vară să o petreacă tot la oraș, acasă, de cele mai multe ori între patru pereți, cu o carte în mână ori la televizor sau pe internet.

În lipsa părinților, care merg la serviciu, copiii nu respectă întotdeauna regulile și programul stabilit de părinți, ajungând să aloce mai mult timp calculatorului. Sunt numeroase activități recreative care pot fi derulate virtual, însă sunt și multe pericole în spațiul virtual de care copiii nu sunt conștienți.

În sprijinul părinților și copiilor Poliția Neamț a derulat, până la încheierea școlii, mai multe campanii de prevenire legate de siguranța navigării pe internet, din care selectăm o serie de informații utile.

*Pentru părinți

Nu tot ceea ce vezi sau citești pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure și să verifici cu părinții tai informațiile citite.

Utilizarea în siguranță și responsabilă a internetului de către copii depinde în mare măsură de implicarea părinților, de modul în care stabiliți o comunicare deschisă privind dificultățile întâlnite pe internet. Copiii au nevoie, în primul rând, de îndrumare și confirmare din partea părinților că activitățile lor online sunt sigure și utile în educația lor.

În cazul în care copilului dvs. îi place să stea pe chat, discutați din timp cu el despre aceste riscuri, oferindu-i sfaturi. Învățați împreună mai multe despre folosirea computerului.

Anonimatul și riscul scăzut de a fi prinși îi determină pe oameni să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face. Hărțuirea online este ușor de realizat din punct de vedere tehnic. Trimiterea unui mesaj răuvoitor către un auditoriu larg necesită doar câteva click-uri de mouse. Prin Internet, hărțuitorul poate găsi victima la orice oră.

Chiar dacă copilul dumneavoastră nu a fost victima hărțuirilor pe Internet, vă recomandăm să discutați următoarele lucruri cu el:

– Țineți minte! Utilizatorii anonimi pot fi descoperiți de cele mai multe ori.

– În cazul în care copilul dvs. primește mesaje răuvoitoare prin e-mail sau rețelele de socializare, puteți salva mesajele răuvoitoare. Internetul este supus acelorași reguli și legi ca și viața reală. Defăimarea sau insultarea online poate fi pedepsită sau se pot cere daune.

– Puteți ajusta setările rețelelor de socializare, astfel încât să restricționați accesul persoanelor nedorite.

– Dacă aflați că expeditorul este din aceeași școală cu copilul dvs., anunțați școala!

– Dacă găsiți texte sau poze răuvoitoare despre copilul dvs. pe internet salvați paginile pe care găsiți aceste materiale, în eventualitatea în care acestea pot constitui probe pentru poliție. Dacă hărțuirea are o formă mai gravă și constituie o ilegalitate, contactați poliția!

*Atenție la pozele pe care le postați

Poliția a derulat campania de prevenire a pornografiei infantile pe internet „Tu cui dai accept?“, care a urmărit informarea elevilor din ciclul gimnazial, cu vârste între 11 și 15 ani, referitor la modalitățile concrete de evitare a victimizării copiilor prin internet.

Au fost organizate permanent sesiuni de informare în școli, susținem teme ce vizează prevenirea victimizării prin intermediul internetului și familiarizarea tinerilor cu realitățile online și cu modalitățile de protecție.

Postarea pozelor făcute cu camera unui telefon sau cu o cameră digitală pe Internet se poate face simplu și repede. Dacă postați o poză pe Internet, este foarte greu să preveniți distribuirea ei. Copii ale pozelor pot ajunge în mai multe locații și va fi dificil să le ștergeți pe toate. Gândiți-vă de două ori înainte de a posta date personale în legătură cu pozele dvs.!

Stabiliți cu copiii când și în ce condiții să folosească internetul.

Există software de control parental pe internet. Ar merita să folosiți software cu control parental, care filtrează adresele website-urilor.

*Protecția datelor personale

Pentru cei care încă nu conștientizează amenințările on-line, este cunoscut faptul că internetul oferă celor ce fac publicitatea o metodă eficientă de a ajunge la copii și tineri și multora dintre produsele pe care le admiră copiii li se face reclamă pe internet.

Marketingul direct prin e-mail sau SMS este permis numai cu acceptul în avans al persoanei vizate. Dacă copilul dvs. oferă informații personale când ia parte la un concurs pe Internet, de exemplu, este posibil să-și dea acceptul pentru marketing direct, fără să fie conștient de acest lucru.

Orice cumpărături on-line pe Internet sau la telefon trebuie făcute sau aprobate de un adult. Stabiliți niște reguli de comun acord despre cumpărăturile on-line cu copilul dvs.

Discutați cu operatorul dvs. să stabiliți limite de consum la telefon sau SMS sau limite de cost pe mobilul copilului.

Nu este recomandat să vă salvați datele personale sau parolele în navigatorul de Internet sau în alte programe ce sunt conectate la Internet. (C.I.)