URECHENI: În lucru, două proiecte pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile

Tina-Urecheni, foto 1 *Unul vizează realizarea sistemului de canalizare, celălalt asfaltarea drumurilor comunale și sătești

*Interviu cu primarul comunei Urecheni, Ioan Tănăselea

Reporter: În ultima vreme sunteți mereu pe drumuri. Ce vă scoate din casă… adică din Primărie?

Ioan Tănăselea: Acum, prioritar este proiectul prin care vrem să accesăm fonduri europene nerambursabile pentru realizarea sistemului de canalizare și stația de epurare. Săptămâna viitoare vom scoate ultimele avize, ca apoi să depunem proiectul pentru evaluare. Am avut o discuție cu firma de consultanță, cea care se va ocupa și de evaluarea proiectului. Finanțarea urmează s-o primim prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Sperăm să avem noroc de astă dată și să primim banii europeni. Pentru că în anul 2009, pe atunci eram viceprimar, am mai avut un proiect european, dar care n-a primit finanțare. Am reluat acum una din componentele investiționale incluse în proiectul integrat de atunci. Fonduri europene sunt, se dau și pentru sisteme de canalizare, poate vom avea șanse de data asta, vom obține finanțare pentru a realiza investiții importante pentru comunitate.

La nivelul comunei Urecheni avem sistem centralizat de alimentare cu apă, pe o distanță de 16 km, care a fost realizat cu fonduri de la Consiliul Județean Neamț. Investiția a început în anul 2007 și a fost finalizată în 2012. Proiectul european de acum este numai pentru canalizare cu stație de epurare. Valoarea acestui proiect va fi de un milion de euro.

Rep.: Tot acum, bani europeni se dau și pentru alte tipuri de investiții de interes public, realizate în mediul rurala. Pregătiți ceva și pe această linie?

I.T.: Lucrăm la un alt proiect, tot cu finanțare europeană integral nerambursabilă, banii îi solicităm pentru asfaltarea drumurilor sătești și comunale. Din discuțiile avute cu proiectantul, ne încadrăm undeva la până la 6 km de drumuri asfaltate. Sperăm ca până la sfârșitul acestui an să depunem proiectul prin care să obținem fonduri europene necesare pentru asfaltarea drumurilor comunale și sătești. Pentru că bugetul local nu ne permite realizarea unor investiții atât de mari. Nici chiar dacă am primi fonduri guvernamentale.

Rep.: Dacă se aprobă finanțare pentru cele două proiecte europene, comuna Urecheni va fi mai bogată cu două milioane euro, ca investiți realizate…

I.T.: Noi așa sperăm. Ne dorim tare mult să avem realizate cele două mari investiții, atât de importante pentru cetățenii comunei Urecheni. Oamenii le așteaptă cu mare nerăbdare, de foarte mult timp. Sunt promisiuni făcute de noi, cei care suntem la conducerea comunității. Sunt două proiecte de reală utilitate publică, care oferă cetățenilor un nivel mai ridicat de civilizație și un trai mai decent.

Rep.: Până să vină banii europeni, pentru asfaltarea drumurilor ați folosit și bani românești. Oferiți-ne mai multe detalii.

I.T.: Și banii românești sunt foarte buni, dacă îi ai. Mai ales atunci când sunt alocați pentru proiecte de infrastructură. Avem în lucru asfaltarea unui drum sătesc, pe strada Biserica Veche, pe o distanță de 2,5 km. Această investiție este realizată parțial, banii au fost alocați de la bugetul local și din fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Ordonanța 28. Țin să mulțumesc și pe această cale conducerii Consiliului Județean Neamț, care ne-a ajutat în asfaltarea a 2 km din drumul județean 155 B. Investiție care a fost realizată în procent de 60 % în anul 2014. Mulțumim și deputatului Ionel Arsene pentru sprijinul acordat în obținerea acestor fonduri. Din fericire, am avut parte de un constructor serios, care și-a făcut treaba așa cum trebuie. Toți primarii avem aceeași problemă: constructorii abonați la banul public, care realizează lucrările în bătaie de joc și fără a respecta termene stabilite.

Rep.: Ce investiții s-au făcut în unitățile de învățământ?

I.T.: Școlile au fost mereu pe primul plan, am investit mult în acest domeniu. Dacă investim în educație, investim în viitorul nostru. Din păcate, ne confruntăm cu o problemă, care se manifestă și la nivel național. Este vorba de scăderea, an de an, a numărului de școlari și preșcolari. Motiv pentru care am fost nevoiți să închidem două grădinițe, cele de la Ingărești și din Cătuna. Preșcolarii din Ingărești au fost transferați la Școala Ingărești, iar cei din Cătuna la Școala Urecheni. Momentan, nu am închis și școli. Pe viitor, vom fi nevoiți să închidem școala din satul Fundătura, iar elevii vor fi aduși la școala din centrul comunei. Pentru transport copiilor de grădiniță avem microbuz școlar. Țin să mulțumesc domnului prefect Vlad Angheluță și deputatului Ionel Arsene pentru sprijinul acordat în obținerea microbuzului școlar. Am făcut demersurile necesare pentru a mai primi încă un microbuz școlar, gândindu-ne că vom fi nevoiți să închidem Școala Fundătura.

Rep.: Vorbiți-ne de colaborarea cu profesorul Mihai Marcel Tănăselea, fostul primar, actualmente director coordonator de școli.

I.T.: Colaborarea este foarte bună, nici nu se putea altfel. Săptămâna trecută am avut o întâlnire la care a participat și inspectorul general Victor Stan, s-au discutat problemele unităților de învățământ din comuna Urecheni. Colaborarea cu fostul primar nu se rezumă doar la problematica școlară, ci și la toate deciziile importante pe care trebuie să le luăm în Consiliul Local. Analizăm fiecare investiție care urmează s-o realizăm, discutăm oportunitatea lor, ca să nu risipim banul public. Întocmim doar proiectele care au potențial de finanțare. Pentru că este ușor să faci documentații, mai greu e să obții și banii necesari. Avem o foarte bună colaborare cu toți consilierii locali, formăm o echipă care lucrează pentru binele comunității.

Rep.: La Urecheni nu se investește numai în case, ci și în unități de procesare ori de prestări de servicii rurale…

I.T.: Ne mândrim cu unitatea de procesare a laptelui, este o societate cunoscută în județ, dar și în afara lui, prin calitatea produselor realizate. Unitatea vine în sprijinul crescătorilor de animale din zonă, care au unde să-și valorifice laptele. Avem și firme de construcție. În agricultură sunt mai multe firme care lucrează terenul ca la carte, în sistem asociativ. Din păcate, au traversat o perioadă mai grea, marcată serios de secetă. Oamenii au fost nevoiți să vândă animale la prețuri derizorii.

Rep.: La trecutele alegeri locale ați făcut pasul de la postul de viceprimar la cel de primar. A meritat schimbarea de macaz?

I.T.: Nu regret mișcarea făcută, a fost o decizie luată de acord cu consilierii locali, cărora le mulțumesc pentru buna noastră colaborare. Le doresc succes în alegerile care bat la ușă. Sper să avem parte de un Consiliu Local la fel de valoros ca și cel de acum, să avem în continuare o colaborare la fel de bună. Sunt decis să merg mai departe, adică să candidez pentru un nou mandat de primar. Am de finalizat investițiile în derulare, am de implementat proiectele europene la care lucrez acum. Vreau să las ceva durabil în urma mea, investiții de care să se folosească oamenii din întreaga comună.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU