Unele produse de post pot afecta grav sănătatea!

produse-de-post* O soluție pentru deszăpezire este folosită ca ingredient în alimente de post

Specialiștii Asociației Pro Consumatori au dat publicității, ieri, rezultatul unui studiu privitor la compoziția produselor de post, comercializate cu preponderență în această perioadă. Cu această ocazie, specialiștii atrag atenția asupra faptului că verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a se asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare consumatorii.

„Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare și înșelătoare. Consumatorii pot avea greutăți în a face diferențe între un produs fără aditivi și unul cu încărcătură chimică mare. Într-adevăr, ca regulă generală, acolo unde apa adăugată depășește 5% din greutatea oricărui produs finit, ar trebui să apară pe lista ingredientelor.

Au fost achiziționate următoarele produse alimentare folosite de către consumatori în perioada posturilor: Fasole bătută, Salată Humus, Chifteluțe de legume, Salată de vinete cu ceapă, Fulgi de fasole, Fulgi pentru piure de cartofi, Pastă vegetală tartinabilă, Aperitiv vegetal cu semințe de in, Pastă vegetală, Sos de maioneză, Drob de ciuperci, Fito-Fitt cu clorură de calciu, mai multe tipuri de grăsime tartinabilă vegetală.

În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari, după cum urmează: E100 – curcumină, E120 – carmin/coșenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu, E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citrați de sodiu, E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfații, E460 – gumă de celuloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 – clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.

Spre exemplu, Tofu conține, conform etichetei, clorură de calciu, o soluție care se folosește la îndepărtarea gheții de pe șosele!

Geanina NICORESCU