Unde să parchezi autoturismul în siguranţă

MASINASPARTA112

 Marţi dimineaţa în spatele dispensarului în care funcţionează şi centrul de permanenţă de pe strada Bogdan Dragoş din Roman, medicul ce a ieşit din tura de noapte şi-a găsit geamul lateral stânga, din dreptul volanului, spart. La mai puţin de 5 ore de la respectiva distrugere a mai fost spart geamul de la portiera unei dube parcate regulamentar pe locul închiriat de la Primărie.

Deja ne-am obişnuit cu aceste fapte de distrugere care, sunt executate de către micii purandei care nu răspund penal pentru faptele lor dar, ne-am obişnuit în aceeaşi măsură de lipsa de reacţie a oamenilor legii..

De 9 (nouă) ani pe acest traseu Abator – Şcoala 7 (acum şcoala Sergiu Celibidache) se înregistrează foarte multe spargeri de geamuri ale autoturismelor şi au fost şi spargeri ale garajelor din zonă de unde s-a furat tot ce a căzut la îndemână, inclusiv biciclete.

Nu am văzut patrule în zonă decât în perioada în care se desfăşoară bâlciul anual.

În şedinţa de astăzi aleşii locali au pe ordinea de zi la punctul 3 proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de Ordine şi Siguranţă Publică pentru anul 2014. „Aruncând” doar o privire pe Planul de Ordine şi Siguranţă Publică poţi să găseşti cu uşurinţă cel mai sigur loc pentru a parca maşina proprietate fără a exista riscul ca să-i fie spart vreun parbriz şi a fi furate lucrurile din interior. Deci: una din străzile pe care se înregistrează foarte puţine spargeri de autovehicule este strada Nouă. Puteţi parca autoturismele în acea zonă dar trebuie să fim corecţi până la capăt şi să precizăm că odată ce am părăsit maşina ne expunem unor altor riscuri precum tâlhăriile cu tot „acompaniamentul” acestora: bătaie, smulgerea bijuteriilor, lovituri ce se lasă cu vătămări corporale grave şi chiar cu deces (au fost 12 ucideri din culpă în anul 2013).

Aceste spargeri ale geamurilor autoturismelor parcă se fac doar de dragul de a distruge, de a-şi bate joc de munca proprietarului autoturismului în cauză deoarece în respectivele maşini nu era nimic la vedere care să „tenteze” infractorul şi nici nu s-a constat lipsa vreunui obiect din vehicolul spart.

Sfătuim pe toţi cei care au autoturism în Roman să aibă în calcul permanent faptul că oricând pot fi victima unui act de vandalism iar acest fenomen este în continuă creştere din 2010 când au fost înregistrate 72 de furturi din auto iar în 2013 un număr record de 405 de asemenea fapte. În cele mai multe cazuri păgubaşul nu mai recuperează nimic din paguba produsă.

Dan VASILIU