„Un zâmbet de Crăciun“, de la Liceul „Gh. Ruset Roznovanu“ Roznov

Așteptarea Crăciunului oferă un bun prilej pentru manifestarea iubirii față de aproapele, mai ales pentru cel care se află în nevoi și neajunsuri. O astfel de manifestare s-a petrecut ca activitate caritabilă organizată de Liceul „Gh. Ruset Roznovanu“ Roznov. Astfel, vineri, 16 decembrie, un grup de elevi, profesori și sponsori s-a deplasat la câteva familii nevoiașe din zona Roznovului, cărora le-a dus daruri, în cadrul unui proiect educațional mai amplu, denumit „Nouă ne pasă!“. Sub deviza-motto „Dragostea constă în dorința de a da ceea ce este al tău altuia și de a simți fericirea acestuia ca și cum ar fi a ta“, acțiune punctuală de vineri s-a numit „Un zâmbet de Crăciun“.

Despre acest proiect am aflat câteva detalii de la profesorul Mihai Capșa Togan, unul dintre realizatori. „Proiectul presupune înființarea unui coș social în scopul ajutorării familiilor vârstnice, familiilor nevoiașe cu copii mulți, care nu au posibilități de întreținere.

Obiectivele proiectului sunt multiple: ajutor material pentru persoanele considerate cazuri sociale, o sănătate mai bună pentru copii și părinți prin prevenirea bolilor cauzate de lipsa hranei sau igiena necorespunzătoare, sprijin pentru integrarea copiilor și prevenirea discriminării copiilor în școli și grădinițe pe motivul lipsei unei alimentații corespunzătoare.

Vor beneficia de program mai multe familii din orașul Roznov și din satele învecinate. Familiile beneficiare ale acestui proiect vor fi selectate de către Protopopiatul Roznov și vor primi alimente neperisabile (mălai, făină, zahăr, orez, paste făinoase, conserve, apă etc.), detergent, produse de igienă personală, jucării, rechizite școlare și produse de îmbrăcăminte

Ne dorim să atragem companii, persoane fizice și juridice care să susțină acest proiect de responsabilitate socială, prin furnizarea de alimente pentru coșul social al acestor familii pentru Sărbătorile de Crăciun, 8 Martie și Sărbătorile de Paști“, a precizat profesorul Mihai Capșa Togan.

Sentimente care nu pot fi explicate în cuvinte

Despre acțiunea dedicată Crăciunului am primit amănunte de la profesoara Tamara Veronica Japalela, dirigintă la clasa a X-a D a Liceului „Gh. Ruset Roznovanu“ Roznov. „Din dorința de a încuraja generozitatea și solidaritatea copiilor față de semenii lor, iar acțiunea de a dărui să o privească ca pe un model și să fie la fel de buni mai departe în viață, am organizat prima activitate «Un zâmbet de Crăciun» din cadrul proiectului educațional «Nouă ne pasă». Activitatea s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile în care elevii împreună că profesorii coordonatori au făcut și așezat pachetele pe care trebuie să le împartă familiilor nevoiașe, depistate în colaborare cu Parohia Orașului Roznov. În data de 16 decembrie 2016 ne-am deplasat la domiciliile familiilor cu situații precare și am dăruit pachete cu dulciuri, alimente, fructe, jucării și îmbrăcăminte.

Sentimentul a fost deosebit, neputând fi explicat în cuvinte, deoarece trăirile au fost multiple. Pe fețele copiilor care dăruiau se citea compasiune, iar pe ale celor care primeau era întipărită o bucurie fără margini. Am vizitat pe rând familiile, oferindu-le darurile cu suflet și pentru suflet, pentru că dar din dar devenim mai buni“, ne-a spus profesoara Tamara Japalela.

Profesorilor li s-au alăturat și elevi, care se deprind, astfel, cu nobila misiune a voluntariatului. „Activitatea propusă de doamna dirigintă Tamara Japalela a fost o activitate de succes, deoarece am învățat că și eu pot să fac ceva pentru ceilalți, chiar dacă sunt încă elev, fără putere de decizie, fără o independență materială. Atunci când dăruiești, dobândești negreșit fericire, împlinire din zâmbetul celui care a primit de la tine ceea ce avea nevoie. Aș vrea să pot transmite din bucuria pe care am simțit-o atunci când am fost înconjurată de zeci de zâmbete. Personal, am învățat că zâmbetul pe care îl aduci pe fața celui care are nevoie de afecțiune, înțelegere și iubire este răsplata cea mai de preț!“, a spus Teodora Ostahie, elevă în clasa a IX-a D.

Alături de cei doi profesori deja menționați, proiectul „Nouă ne pasă!“ îi mai are coordonatori pe profesorii Oana Ilarie, Oana Teacu și Iulia Anicai.

Mihael BALINT