Un bust al părintelui Iustin Pârvu, dezvelit la Poiana Teiului

BUST IUSTIN PARVU Un bust al părintelui Iustin Pârvu a fost dezvelit, joi, în fața sediului Primăriei Poiana Teiului din județul Neamț. Monumentul din bronz a fost realizat de artistul plastic Ivan Jinaru, prin intermediul unui proiect finanțat de Asociația “Apărătorii pă-durilor” din județul Ne-amț, la inițiativa fostului senator Ovidiu Mărcuțianu.
Autorul susține că lucrarea este una dintre cele mai importante din cariera sa artistică, alături de statuia părintelui Arsenie Boca de la Vaideeni și bustul lui Mihai Eminescu de la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea.
Bustul a fost sfințit de un sobor de 12 preoți, în prezența a zeci de localnici din Poiana Teiului.
“Artistul care a realizat bustul acesta l-a visat pe părintele Iustin și l-a dăltuit, realizând această creație după după cum i-a spus pă-rintele în vis. Este o onoare că îl avem pe părintele Iustin aici, iar toți care trec pe poarta Primăriei îi vor simți binecuvântarea”, a spus preotul Vasile Păvăleanu, potrivit Agerpres.
Bustul părintelui Iustin Pârvu este cel de-al doilea monument al unui mare duhovnic român, realizat de sculptorul Ivan Jinaru. În 2012, o statuie a părintelui Arsenie Boca, realizată de același artist, a fost dez-velită în localitatea vâl-ceană Vaideeni.
Sculptorul Ivan Jitaru a absolvit, în 1987, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bu-curești, secția sculp-tură, la clasa profesorilor Paul Vasilescu, Geta Caragiu şi Horia Flămând.

Duhovnicul neamului românesc

Părintele Iustin Pârvu s-a născut pe 10 februarie 1919 în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, judeţul Neamţ.
În anul 1936, la doar 17 ani, intră frate la Mănăstirea Durău. După numai un an, în 1937, merge la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Râmnicu- Vâlcea şi Roman.
În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce comuniştii au preluat conducerea ţării, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani de detenţie, trecând prin închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud.
După 1990, părintele Justin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. În anul 2000, părintele a ridicat un schit de maici lângă Mănăstirea Petru-Vodă, o casă de educație pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită „Glasul Monahilor”.
Părintele Iustin Pârvu a încetat din viață pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani, fiind înmormântat lângă biserica ri-dicată de el la Petru- Vodă.

Irina NASTASIU