Turism în case tradiţionale nemţene

turism case traditionaleProtejarea patrimoniului imobil al judeţului Neamţ nu se poate face fără conservarea arhitecturii tradiţionale a caselor ţărăneşti. În opinia conducerii Direcţiei pentru Cultură Neamţ, proprietarii de locuinţe tradiţionale din judeţ ar trebui încurajaţi să-şi întreţină casele şi chiar să le transforme în pensiuni.

„Consider că, în strategia de dezvoltare turistică a judeţului Neamţ, ar trebui să se regăsească şi o aplecare către arhitectura tradiţională. Este binecunoscut faptul că, în satele nemţene, există încă foarte multe locuinţe tradiţionale, cu ornamente specifice zonei noastre, locuinţe bine conservate, dar care nu au intrat în atenţia autorităţilor. Ar fi bine să identificăm, la nivelul autorităţilor locale, măsuri care să ajute la păstrarea acestor elemente de arhitectură, mai ales că, în ultima perioadă, există o tendinţă a tinerilor de a-şi construi locuinţe importând modele din Occident. Aceste construcţii nu se potrivesc nici cadrului natural, nici sufletului nostru românesc, pentru că şi această arhitectură tradiţională a izvorât din creativitatea ţăranilor de altădată. O parte din aceste locuinţe ar putea fi transformate în pensiuni turistice, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, în Maramureş”, ne-a spus Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Neamţ.

Încurajarea proprietarilor de a caza turiştii în stil tradiţional ar fi un lucru binevenit, Consiliile Locale având posibilitatea de a găsi modalităţi pentru realizarea acestui demers.

„O idee ar fi, spre exemplu, organizarea unor concursuri cu premii pentru cele mai frumoase şi mai bine îngrijite locuinţe tradiţionale nemţene”, a adăugat Rocsana Josanu.

Este cunoscut faptul că Prinţul Charles a achiziţionat mai multe case tradiţionale în satul Breb, situat în inima Maramureşului, prin intermediul Fundaţiei „Mihai Eminescu”, pe care o patronează.

Căsuţele din lemn ale prinţului Charles au o vechime de o sută de ani. Recondiţionarea locuinţelor ţărăneşti s-a făcut cu mare atenţie, astfel încât casele să-şi recapete frumuseţea de altă dată. Nu lipsesc mesele şi scaunele tradiționale din lemn, turiştii putând dormi în paturi care au saltele umplute cu fân.

Turiştii care se cazează într-una dintre căsuţele de lemn din satul maramureşean Breb plătesc aproximativ o sută de lei pentru o noapte.

 

Irina NASTASIU