Tribunalul Neamţ ar trebui să “stea” 3 ani la Aleho

parter_resize

* Judecătorii sunt mulţumiţi de noul spaţiu, dar speră că se vor găsi bani pentru ridicarea Palatului de Justiţie Neamţ

Secţia penală şi Secţia civilă a Tribunalului Neamţ funcţionează de mai bine de o lună în noul sediu de pe bulevardul Decebal, în clădirea Aleho. Un spaţiu care se desfăşoară pe patru nivele, inclusiv parterul, cu birouri spaţioase, luminoase şi căi de acces care asigură cerinţele de securitate şi protecţie a personalului apropiate de regulamentele şi regulile din sistem. Un spaţiu care respiră, care asigură circuitele fireşti ce fac diferenţa între accesul justiţiabililor sau al oricărui civil separat de cel al arestaţilor, al procurorilor, judecătorilor sau al grefierilor. Destinaţia finală a spaţiilor şi a birourilor, amplasarea sălilor de judecată şi ale camerelor de consiliu diferă acum faţă de cea discutată la un moment dat, după finalizarea amenajărilor interioare personalul tribunalului alegându-şi fiecare spaţiul dorit.

 

* Incintă climatizată şi acces în siguranţă

La parter este amenajat biroul de control asigurat de jandarmi, detectorul de metale ce nu permite accesul cu anumite obiecte, arhiva civilă, sala de şedinţă pentru secţia civilă, sala de judecată mixtă care deocamdată nu este amenajată, biroul avocaţilor unde cei interesaţi pot găsi un avocat pe care să-l consulte sau să-l angajeze, precum şi sala în care se află instalaţia de climatizare. Arhiva Secţiei civile este organizată în două încăperi, una amenajată pentru accesul publicului, şi cealaltă destinată depozitării miilor de dosare. De la parter se poate urca cu liftul sau pe scările amenjate cu stil în mijlocul clădirii, la fiecare nivel, cu câte un rând de trepte de o parte şi de alta, în linii curbe, care îndulcesc aspectul de alb, inox şi sticlă al imobilului.

Etajul întâi este alocat arhivei, biroului grefierei şef, sălii de şedinţă şi altor câtorva birouri pentru grefierele Secţiei penale. Accesul arestaţilor la sala de şedinţă se face pe un traseu absolut separat, din lateral, pe unde persoanele încătuşate, aduse sub escorta poliţiştilor, pleacă de la subsol, unde este amenjată camera specială pentru ei şi până la sala de judecată. Arhiva secţiei este amenjată pe centru, într-un spaţiu generos care permite studiul dosarelor şi înregistrarea cererilor, a dosarelor şi a altor documente, dar şi într-un spaţiu separat destinat depozitării în siguranţă, într-un climat uscat, a numeroaselor dosare.

La etajul doi este organizat spaţiul destinat grefierelor Secţiei civile, biroul pentru procurori, birourile IT-iştilor şi birourile asistenţilor judiciari.

Ultimul nivel este alocat judecătorilor ambelor secţii, civilă şi penală, prim-grefierei tribunalului, şi tot acolo sunt birourile pentru aprozi şi biroul Asociaţiei Magistraţilor din România Filiala Neamţ.

“Sperăm ca la vară să nu fie foarte cald, aşa cum se anunţă, dată fiind această cupolă de sticlă din acoperiş, însă în rest suntem mulţumiţi de acest nou sediu, este spaţios, este bine amenjat, corespunde standardelor sistemului”, spune judecătorul Vasile Baltag, candidat pentru şefia Secţiei penale.

 

* Se aşteaptă banii pentru Palatul de Justiţie Neamţ

Tribunalul ar urma să funcţioneze în următorii 3 ani în clădirea Aleho. Atât ar trebui să mai dureze lucrările de construire a Palatului de Justiţie Neamţ, începute pe strada 1 decembrie 1918, lângă Şcolile Normale. Contractul de execuţie a palatului aşa prevede, ca lucrările să fie finalizate în 4 ani, ele fiind începute în primăvara anului trecut. Însă, primul an s-a derulat foarte greu. Nu bine au început săpăturile, că lucrările au trebuit să fie sistate din cauza osemintelor şi a necropolei medievale găsite cu această ocazie. Când lucrările au fost reluate, au continuat un timp scurt, pentru că s-au terminat banii alocaţi, astfel că investiţia a fost îngheţată la nivelul fundaţiei. “Fondurile au fost prinse în bugetul de anul viitor, Ministerul Justiţiei alocând procentual banii pentru aceste lucrări de investiţie, pentru fiecare an în parte, undeva la un sfert din totalul sumei”, spune judecătoarea Laura Filioreanu, preşedinta Tribunalului Neamţ.

Valoarea totală a investiţiei este de 50 milioane lei, fără TVA, ceea ce face ca alocaţia anuală să fie de 12,5 milioane lei, din care anul trecut s-au alocat 875.000 lei.

Cristina IORDACHE