Trei pictori nemțeni au cucerit Olimpul

v1 Publicul elen și român din Grecia are posibilitatea să vizioneze trei expoziții de pictură ale unor artiști din România (Elena Murariu – iconografie și o expoziție colectivă care va reuni peste 25 de pictori, între care artiștii nemțeni Mimi Revencu, Laurențiu Dimișcă, Gabriel Grama alături de Carmen Poenaru, Dionis Pușcuță, Ina Gheorghiu, , Florin Gheorghiu, Gina Barnovschi, Maria Nedelcov – Beba, alături de numeroși artiști din zona musceleană ș.a.) și din Grecia (Gabriel Grama), precum piese de teatru de Eugen Ionesco și Matei Vișniec, puse în scenă de artiști greci și respectiv români din comunitatea din Grecia.

România este în acest an țară invitată de onoare la Festivalul Olimpului, care se desfășoară în perioada iulie – august 2016, în regiunea Pieria din Grecia.

Prestigiosul Festival elen de la poalele Olimpului, unul din cele mai importante de acest gen din Grecia, aflat la a 45-a ediție, poartă în acest an titlul Din Carpați în Olimp și va găzdui o serie de evenimente culturale românești, organizate de Ambasada României la Atena în colaborare cu Consulatul General de la Salonic și cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Festivalul Olimpului constituie, de fapt, continuarea Festivalului Muzelor, inițiat în anul 1972 care, de-a lungul anilor, a devenit cel mai mare eveniment cultural din regiunea Pieriei, o zonă cu adânci rezonanțe în mitologia și istoria Greciei.

Dacă, la început, Festivalul a avut un caracter local, cu timpul, prin strădania organizatorilor și prin participarea unor artiști renumiți din țară și de peste hotare, precum interpreții Milva, Nana Moushouri, Goran Bregovic, Sezaria Evora, Luz Casal, Marinela, Alexiou, Dalaras, Frangoulis, Farantouri, compozitorii Mikis Theodorakis, Manos Hadzidakis, Giannis Markopoulos, actorii Manos Katrakis, Giannis Voglis, Georgios Kimoulis, diferite trupe de teatru și mulți alții din diferite domenii ale vieții culturale, Festivalul a devenit tot mai cunoscut, fiind în prezent, ca importanță, primul festival din Grecia de Nord și al doilea în Grecia, după cel de la Epidavros (Peloponez).
În dorința unei mai bune cunoașteri și colaborări între popoare, organizatorii Festivalului au considerat că este oportun ca în fiecare an să fie invitată o țară care să dețină titlul de țară invitată de onoare. Acest titlu a fost deținut până în prezent cu succes de următoarele țări: Rusia (2012), Norvegia (2013), Germania, Austria și Elveția (2014) și Maroc (2015). În toamna anului trecut, organizatorii au considerat că este momentul să înceapă o colaborare mai strânsă cu țările din Balcani, datorită relațiilor istorice tradiționale dintre țările aflate în această zonă a Europei. Ideea invitării României la acest Festival aparține doamnei Evangelia Lamprou – Xyptera, președinta Uniunii Hotelierilor din Pieria, care și-a justificat propunerea prin faptul că turiștii români constituie practic 30% dintre turiștii regiunii, iar stațiunea Paralia Katerini a constituit ani de-a rândul ținta numărul unu a turiștilor români. Președintele Festivalului, domnul Grigoris Papachristos, s-a adresat Consulatului României la Salonic și Ambasadei României de la Atena în vederea înfăptuirii acestui proiect.
Ca în fiecare an, Festivalul are loc în lunile iulie-august, incluzând o serie de evenimente culturale românești. Anca Chisăliță, consilier cultural al Ambasadei României de la Atena, a prezentat organizatorilor bogatul program cultural pe care îl va desfășura România în minunatele locații din Pieria, pline de rezonanțe și semnificații istorice (Teatrul antic de la Dion, Cetatea Platamonas, Centru de mozaic mediteranean de la Dion, Așezarea antică Livithra, Biserica bizantină Maica Kontariotissa, Agioneri Dion, Pydna antică, Louloudies Kitrous).
Dat fiind afluxul mare de turiști greci și străini în cele 16 stațiuni litorale de pe Riviera Olimpului, Festivalul reprezintă un instrument de prim rang în prezentarea României, prima țară balcanică participantă la acest festival, care tinde să devină internațional.

Un material realizat de Apostolos Patelakis

.M.O.T.