Trei excluderi din învățământ după fraudarea Bacalaureatului  

14/08/2015

destituire 27 de cadre didactice au fost găsite vinovate de neregulile de la examenul de maturitate

Trei dascăli au rămas fără loc de muncă, iar alți peste 20 de profesori au fost sancționați după ce o comisie constituită la nivelul Inspectoratului Școlar Neamț a stabilit că au fost implicați în fraudarea examenului de Bacalaureat din sesiunea de vara 2015. Comisia, condusă de inspectorul Constantin Corlățeanu și din care au mai făcut parte Gabriela Grigore, din partea sindicatului, directoarea de la „Asachi“ – prof. Constanța Chelaru și inspectorii Tudoran Moga și Gheorghe Brânzei, a decis desfacerea contractului de muncă în cazul dascălilor: Ciubotariu Gabriela, profesor Școala Gimnazială Arhimandrit „Chiriac Nicolau“ Vânători-Neamț, Marius Adrian Bostoacă, profesor de sport la Școala „Gheorghe Săvinescu“, Crăcăoani și Cornelia Grigoraș, educatoare la Școala Brusturi.

Pe o perioadă de 6 luni le-au fost diminuate veniturile cu 15% profesorilor Marinela Alistar, Anca Ario, Mariana Todirel și Silviu Barna, pe două luni dascălilor Petronela Păsat și Niculina Arsenescu, iar pentru o perioadă de 4 luni cadrelor didactice Stelian Lazăr, Ovidiu Durac, Gheorghe Cucoș, Andrei Condrea, Ionela Ababei, Ana-Maria Ţârdea, Andrei Frențescu, Angela Boroianu, Elena Muraru, Nicoleta Amariei, Camelia Chirilă, Elena Dumitru, Manuela Pralea, Emilia Galan.

Deciziile au fost luate după ce comisia a vizionat încă o dată imaginile din sălile de examen din centrele unde s-a mers țintit după ce un absolvent a povestit, la un ziar central, cum s-a putut copia cu ajutorul unor profesori. Comisia a stabilit, totodată, și sancționarea președinților celor două comisii de examen, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ și Liceul Economic „Vasile Conta“ Târgu Neamț, respectiv pe Florin Irimia cu 70% din indemnizația de președinte al comisiei, iar lui Ilie Bologa i-au fost reținuți 30% din bani.

Elena Laiu, inspector general școlar adjunct în cadrul ISJ Neamț, ne-a declarat că profesorii concediați și cei sancționați prin diminuarea veniturilor pot contesta decizia într-un singur mod: în contencios, la Tribunal.

Geanina NICORESCU