Trei ani de profesională, cu practică la patroni

invatamant profesional

* Ucenicia la viitorul loc de muncă va fi esenţială în pregătirea elevului, pentru că baza materială a şcolilor e… aproape zero

Pentru a nu se mai înregistra noi eşecuri în învăţământul profesional, Ministerul Educaţiei încearcă o nouă strategie de atragere a elevilor claselor a VIII-a spre meserii. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a primit, ieri, o adresă de minister, prin care i-a fost prezentat noul concept pentru un învăţământ structurat pe trei ani începând cu anul şcolar 2014-2015, proiectul fiind supus dezbaterii publice de două zile. Documentul va fi transmis în teritoriu, iar propunerile directorilor de şcoli vor fi centralizate de inspectorul general şcolar Viorel Stan şi transmise la minister în timp util.

Proiectul legislativ reglementează, în primul rând, admiterea la profesională încă din clasa a IX-a şi un stagiu de pregătire teoretică şi practică de trei ani. Potrivit normativului, pregătirea practică poate fi organizată atât în unitatea de învăţământ, cât şi la operatorul economic ori instituţia publică parteneră. Stagiul efectiv de practică va avea loc la operatorul economic ori instituţia parteneră, iar condiţiile în care stagiul se desfăşoară în unitatea şcolară sunt stabilite prin metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional. Raportul dintre pregătirea teoretică şi cea practică situează România mai aproape de sistemul de pregătire bazat pe ucenicie, decât pe cel bazat pe pregătirea în şcoală, se arată în proiectul legislativ.

„Ponderea semnificativă a pregătirii practice poate favoriza creşterea calităţii pregătirii elevilor, dacă se va valorifica prin stagii de pregătire practică la operatorul economic ori la instituţia publică parteneră, organizate în condiţii de asigurarea calităţii”, accentuează legiuitorul. Sigur că nu este de dorit ca stagiul de pregătire să fie lăsat în sarcina şcolilor, cel puţin în Neamţ, în condiţiile în care baza materială a majorităţii liceelor cu profil tehnologic  este la pământ! Fapt evidenţiat într-un raport al celor de la Ministerul Educaţiei, la ultima vizită făcută în Neamţ.

Geanina NICORESCU