* Managerul aşteaptă sponsorizare un aparat nou, pe care să-l amplaseze lângă UPU
* Secţia de chirurgie plastică va fi mutată
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a dat verdictul: computerul tomograf, scos din uz de o lună de zile din cauza unei defecţiuni, nu mai poate fi reparat şi trebuie casat.
„După 14 ani de funcţionare, fiind ieşit de mult din garanţie, trebuie să vedem realitatea, aceea că acest aparat nu va mai putea funcţiona niciodată”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Nici nu se mai fabrică acest tip de tomograf. Asta ne-a spus şi echipa de specialişti în service-ul aparaturii medicale venită de la Bucureşti pentru expertiză. Nici nu ştiu dacă mai aveam nevoie de o confirmare a faptului că uzura şi perioada îndelungată de funcţionare şi-au spus cuvântul. Până când vom primi un tomograf nou, investigaţiile în regim de urgenţă vor fi făcute cu ajutorul aparatului privat din spitalul nou, prin act adiţional la contractul vechi”.
Tomograful învechit a fost reparat de foarte multe ori de-a lungul anilor, iar dr. Lazăr a ieşit la rampă cu declaraţii, ori de câte ori i s-a dat ocazia, pentru a atrage atenţia că aparatul dă rateuri. Din acest motiv, conducerea unităţii spitaliceşti a încheiat încă de anul trecut un contract cu tomograful privat.
În aşteptarea unui tomograf, managerul spitalului judeţean este preocupat de amenajarea unui spaţiu unde să poată funcţiona în cele mai bune condiţii şi cât mai aproape de Unitatea de Primiri Urgenţe.
„Intenţionăm să mutăm secţia de chirurgie plastică şi reparatorie la etaj, să eliberăm şi magazia de haine şi să amenajăm spaţiul pentru radiologie, practic să facem loc pentru computerul tomograf”, a mai spus dr. Lazăr.
Un aparat de acest tip, care costă peste zece miliarde de lei vechi, a fost trecut şi în planul de achiziţii înaintat Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ şi trimis la Ministerul Sănătăţii, dar până acum forul superior nu a dat nici un răspuns. Problema este că în curând spitalul va trebui să treacă prin „furcile caudine” ale acreditării, iar lipsa unui tomograf poate anula orice speranţe.
Tomograful căruia acum i s-a pus cruce a fost motivul pentru care doctoriţa Georgeta Vintea, fost director al DSP Neamţ, Gheorghe Răruţă Dascalescu, fost contabil-şef al Spitalului Judeţean cât şi Nicolae Vladimir şi Mihai Popescu, foşti directori ai societăţii Transeuro Invest SA din Bucureşti, au fost acuzaţi de abuz în serviciu in forma calificată, fals intelectual şi uz de fals. Acuzaţia pentru care aceştia au fost urmăriţi penal se referea la achiziţia computerului-tomograf de la firma bucureşteană, în condiţiile în care nu s-au respectat prevederile legale. Din cercetări a rezultat că, în 1998, Spitalul Judeţean a primit 427,5 milioane lei de la bugetul de stat, în vederea finalizării unor investiţii. Dr. Georgeta Vintea a cerut suplimentarea sumei, pentru achiziţionarea un computer-tomograf. Solicitarea a fost aprobată, spitalul primind înca 9 miliarde. Dr. Vintea ar fi greşit pentru ca nu a supus aprobării Consiliului de Administraţie cererea de achiziţionare a aparatului. Prin actele încheiate, dr. Vintea ar fi prejudiciat Spitalul Judeţean cu 2.680.720.000 lei vechi. După ani de procese, s-a dovedit că prejudiciul de fapt nu a existat, dar tot scandalul iscat în jurul tomografului a dat deseori prilejul unor medici să spună că aparatul este prost şi se strică des. Alţi medici, în schimb, afirmau că defecţiunile repetate nu erau tocmai întâmplătoare şi unii oameni de „bine” blocau intenţionat aparatul.
Geanina NICORESCU