Televiziunile nemțene, somate să nu ”cutremure”!

TAIWAN-QUAKE

CNA veghează la emoția publică, dar în caz de seism rugați-vă să ajungă ISU

Televiziunile locale din Neamț au primit ieri o recomandare din partea CNA prin care sunt sfătuite să realizeze cu decență eventuale emisiuni despre activitatea seismică din țară. Recomandarea are însă efect de somație întrucât invocă  prevederi dintr-o Decizie a CNA a cărei încălcare se poate lăsa cu sancțiuni.

”Având în vedere istoricul cutremurelor produse n România, efectele produse de seismele de intensitate medie și mare precum și sensibilitatea publicului din România în legătură cu acest subiect, recomandăm furnizorilor de servicii media audio-vizuale să nu inducă panica prin modul de realizare și de ilustrare a știrilor cu privire la activitatea seismică ce se desfășoară în prezent, în diverse zone ale țării, sau a știrilor cu privire la seisme produse pe glob”.

”Judecătorii” deontologiei din spațiul audio vizual fac trimitere apoi la prevederile Deciziei CNA nr. 220/2011, care stipulează că ”Relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decență și discernământ, fără a induce panica”.

”De asemenea, recomandăm posturilor de radio și televiziune care realizează emisiuni pe tema cutremurelor, la care invită specialiști din domeniul fizicii Pământului să rezerve un spațiu pentru educarea publicului cu privire la măsurile de urgență pe care cetățenii trebuie să le ia în situația în care s-a produs un cutremur precum și cu privire la adăposturile puse la dispoziție de autoritățile locale”, se precizează în recomandarea CNA ajunsă ieri pe masa directorilor posturilor TV din Neamț.

CNA-ul recomandă (iar cuvântul „recomandă” e scris cu literă îngroșată) radiodifuzorilor ca ”în cazul abordării subiectelor legate de seisme să evite difuzarea în mod repetat și nejustificat (așa-numita <difuzare în buclă>) a unor imagini de arhivă cu un puternic impact emoțional negativ care ilustrează efectele provocate de cutremurele puternice produse în anii anteriori”. Tot la capitolul ”de evitat”, CNA atrage atenția cu privire la ”afișarea pe ecran a unor titluri care să contribuie la sporirea impactului emoțional generat oricum de acest subiect”.

Prezentatorii de știri și moderatorii tv din Neamț sunt sfătuiți să evite implicarea emoțională, să prezinte în mod neutru, echilibrat și obiectiv astfel de subiecte și să nu limiteze demersul jurnalistic doar la zona spectaculară. Astfel, CNA insistă pe obligația profesională dar și morală ca posturile tv să includă în grilă, în cazul abordării subiectului seismic, și o componentă care să includă soluțiile pe care cetățenii le au la îndemână în cazul unei astfel de nenorociri.

Altfel spus, instituția care monitorizează prestația radiodifuzorilor, cere posturilor locale să o lase mai ușor cu ”cutremuratul” populației și să nu uite de partea de prevenție și educație.

 

Daniel VINCA