Tabăra “Dacii liberi”, la cea de-a doua ediţie

tabara dacii liberiÎn perioada 19 – 24 august, Parohia Corni din comuna Bodeşti a găzduit cea de-a doua ediţie a taberei “Dacii liberi”. Au participat 50 de copii din parohie şi din vecinătate, activităţile taberei cuprinzând ateliere de creaţie artistică, drumeţii, filme, activităţi de comunicare, concursuri sportive, muzică folk, poezii şi cântece patriotice.

Şase instructori au coordonat activităţile celor mici, derulate în cadrul atelierului de comunicare, prim ajutor şi terapie prin artă, atelierului de creaţii artistice, atelierului pentru tir cu arcul, atelierului de muzică folk, atelierului de origami şi atelierului „Întreabă preotul“. De asemenea, copiii au participat la „Daciada“, un atelier de activităţi şi concursuri sportive, la o serie de jocuri de interacţiune, cunoaştere şi socializare, precum şi la drumeţia spre „Crucea seculară“ – loc aflat la câţiva kilometri distanţă de sat. Din programul taberei nu a lipsit programul de rugăciune, una dintre seri fiind rezervată vizionării filmului taberei. Organizator a fost pr. paroh Nicolae Capşa, tabăra fiind nu doar un mijloc de petrecere a timpului liber, ci şi o modalitate de a insufla copiilor dragostea de ţară, neam şi tradiţii.

Închiderea taberei a avut loc într-un cadru festiv, copiii pregătind un spectacol de poezii şi cântece patriotice învăţate la ateliere. Au urmat apoi focul de tabără, masa festivă pentru copii şi un concert de muzică patriotică şi folclor, susţinut de corul de copii al Parohiei Neguleşti, coordonaţi de părintele Lucian Mocănaşu. (informează Basilica.ro)

Tabăra “Dacii liberi“ este gândită după modelul celei organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la Durău şi se desfăşoară sub deviza “Toţi pentru unul şi unul pentru toţi întru Hristos”.

Prima vatra a satului Corni s-a format pe coasta dealului Cetăţuia, celebru pentru una dintre capodoperele culturii cucuteniene, Hora de la Frumuşica, descoperită în 1942 de pr. Constantin Matasă, fondatorul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamt. În jurul aşezării se află vechi sate răzeşeşti, a căror istorie a fost marcată de vecinătatea cu Valea Albă, unde a avut loc celebra bătălie purtată de voievodul Ştefan cel Mare.

La Corni se află şi una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din judeţul Neamţ, înscrisă pe lista monumentelor istorice. Lăcaşul poartă hramul Sfântul Ioan Bogslov şi a fost ridicat la 1783, de Ancuţa Sturza, în satul Muncel din ţinutul Romanului. Spre mijlocul secolului al XIX-lea, biserica a fost adusă la Corni de fiicele serdarului Kalinau, boier care deţinea moşia la acea vreme.

Irina NASTASIU