Sute de nemțeni din centre speciale pot rămâne ai nimănui / Aruncați în stradă?

pmp 2miuta
*finanțări dijmuite prin discriminare geografic-administrativă

Sute de persoane aflate în îngrijirea unor ONG-uri nemțene ar putea ajunge în situația ingrată de a nu avea un adăpost deasupra capului. Este vorba de copii sau adulți preluați în grijă de fundații sau asociații din orașe, ONG-uri care, conform unui proiect de pe site-ul Ministerului Muncii ar putea rămâne fără subvențiile asigurate acum de statul român.
Numai la Roman, în grija unei astfel de fundații se află peste 100 de persoane dar, per total județ cifra poate ajunge și la 400-500 de persoane. Trebuie menționat că subvenția asigurată de stat nu acoperă decât parțial costurile (utilități, personal, alimente etc) dar și așa, aceste ONG-uri nu se scaldă în bani astfel că orice întrerupere, a oricărui robinet de finanțare (surse proprii, sponsorizări, alocaro din bugetele locale sau centrale) poate duce fie la diminuarea serviciilor, fie la închiderea totală a activității.
Ciudățenia din proiectul Ministerului atinge cote de absurd, urmând a fi anulate doar parteneriatele stat/privat cu ONG-urile din urban. Altfel spus, dacă un astfel de ONG are adresa în Dumbrava Roșie, la un metru de arcada care delimitează intrarea în Piatra Neamț, el rămâne eligibil și pe viitor pentru subvenția de la Minister, iar dacă e câțiva metri mai la nord (adică în municipiul reședință de județ) nu va mai primi banii, deci trebuie să trimită acasă (unde?) copiii orfani sau bătrânii aflați în grijă.

Deja specialiști din domeniul speculau varianta mutării sediilor sociale în localități rurale, aspect care, în opinia deputatului PMP, Mihaela Stoica, nu este oportun: „De ce să ajungă oamenii să facă astfel de artificii? Nu e mai corect ca înainte de a încerca o lege să gândești, concret, la consecințe? Proiectul doamnei ministru Câmpeanu îngrădește dreptul ONG-urilor din mediul urban de a acorda servicii în baza subvențiilor de la stat și restricționează astfel dreptul beneficiarilor la o viață mai bună”, punctează deputatul de la Mișcarea Populară.

Mihaela Stoica Neamt a atras ieri atenția în legătură cu lipsa de strategie de la nivelul Ministerul Muncii în ceea ce privește asistența și protecția socială, statutul asistenților maternali și modul în care statul înțelege să sprijine aceasta categorie de servicii și pe beneficiarii lor. În opinia președintelui interimar PMP Neamt, serviciile sociale prin natura lor trebuie sa se bucure de continuitate si stabilitate mai ales în perioade de criza iar sustinerea acestor servicii trebuie sa revina statului care este dator să construiasca nu să distrugă. Asta face însă actualul guvern al Romaniei, prin proiectul de lege privind subvenționarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociații, fundații și cultele recunoscute de lege. “Proiectul de lege depus de ministerul condus de d-na Câmpeanu va restrictțoma accesul direct la servicii sociale pentru cel putin 12.000 de beneficiari (copii, vârstnici, persoane cu dizabilitățișsi aflate în nevoie) și va conduce la o creștere semnificatiăa a cheltuielilor la furnizorii publici de servicii sociale. Acest semnal de alarma l-au tras atât ONG-urile din Romania cat si asociațiile profesionale din domeniul asistenței și protecției sociale precum Colegiul Psihologilor, Asociatia directorilor de servicii publice specializate în asistența sociala și protectia copilului și Federația organizațiilor neguvernamentale pentru copil. Proiectul este prost gandit și mai grav este faptul că nu s-au sfătuit cu aceste organizatii și asociatii, fapt ce mă face sa mă intreb: pentru cine lucrează acest Guvern? Eu sper insă să reușesc să adun la masa discuțiilor pe toti cei implicați și să fim ascultați de către reprezentanții Ministerului Muncii. ” a declarat deputatul Mihaela Stoica.
Ieri, ministrul luat în collimator de parlamentarul nemțean scăpase ”la milimetru” de remaniere (alți patru miniștri PNL au fost schimbați). Și proiectul de lege vizat – care poate afecta negativ destinul a sute de nemțeni, mai ales copii – rămăsese la fel de neclintit pe site-ul Ministerului Muncii.
Culmea este că toți specialiștii sunt de acord că finanțarea îngrijirii unei persoane prin parteneriat public/privat este mai puțin costisitoare prin serviciile de orice fel asigurate de ONG-uri decât cele furnizate exclusive de stat. Administrarea unui cămin de copii sau de bătrâni este mai elastic (ca organizare, aprovizionare, folosire a personalului etc) atunci când e vorba de un sistem privat în timp ce la sistemul de stat e patentată practica necheltuirii judicioase a banului public.

Daniel VINCA