Suntem luați de proști!

OPC*Producătorii încearcă să își creeze un avantaj, lăudându-se cu parametri pe care sunt obligați să îi respecte.

Legumele, fructele proaspete și pasta de tomate din depozite en-gros, piețe și magazine alimentare au intrat, din nou, sub „lupa“ comisarilor pentru protecția consumatorilor din Neamț. Aceștia au descoperit că unele mărfuri au ambalaje care induc în eroare cumpărătorii, făcându-i să aleagă anumite produse, despre care pot cred că ar fi mai sănătoase.

„Spre exemplu, a fost găsită la raft pastă de tomate cu etichetă inscripționată «Fără coloranți. Fără conservanți», în condițiile în care este interzisă oricum adăugarea de astfel de aditivi în pasta de tomate, astfel inducându-se consumatorii în eroare asupra unui avantaj al produsului pe care îl au, de fapt, toate produsele similare. Un alt exemplu: pastă de tomate tip 24%, ambalat la cutii a 800g, proveniență Turcia, care avea înscrise mențiunile: «100%natural» și «fără amidon», deși toate produsele similare nu conțin amidon, conform Ordinului 362/670/2002. De asemenea, au fost identificate produsele «Bulion 18%» și «Pastă de tomate 28%», cu  înscrierea mențiunii: «Nu conține conservanți sau aditivi chimici», deși legea prevede că la fabricare bulionului și a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranților și a substanțelor conservante“, a declarat ing. Natalia Hrușcă, șefa Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor din Neamț.

Dacă un necunoscător nu poate face diferența între fructele de calitatea I și cele de calitatea a II-a, poate fi foarte ușor înșelat. La comercializare s-au găsit, spre exemplu, mere Idared, proveniență Polonia, și Golden, proveniență Italia pentru care era afișat la raft, pe eticheta de prezentare, „calitatea I“, iar pe eticheta produsului, declarat de producător, era menționată „calitatea II“. Desigur, diferența de preț era în favoarea comerciantului.

Alte abateri constatate de echipele de control se referă la comercializarea unor fructe și legume care aveau caracteristici neconforme – fructe și legume puternic deshidratate, cu o consistență moale, culoare modificată, nespecifică, cu pete negre și mucegai, cu miros de fermentat, cu pulpă moale și sfărâmicioasă, nerespectarea condițiilor de depozitare pentru fructe și legume, lipsa informațiilor obligatorii – lipsa elementelor de caracterizare și identificare, lipsa traducerilor, informații incorecte cu privire la țara de origine a fructelor sau a legumelor, abateri cu privire la desfășurarea promoțiilor – lipsa perioadei de desfășurare a promoției.

În urma celor constatate au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2.000 de lei și avertismente pentru încălcarea reglementarilor privind protecția consumatorilor.

Geanina NICORESCU