Străvechi plante de leac: ruscuț de primăvară

Cu rezultate deosebite în tratarea afecţiunilor inimii şi a tulburărilor neurovegetative

Ruscuța este o floare frumoasă, de un galben strălucitor, pe care o putem admira primăvara în flora spontană. Crește pe coline calcaroase, în locuri deschise și prin poieni de obicei în regiunea câmpiilor. Ruscuța înflorește în aprilie-mai. În  scop medicinal se recoltează planta înflorită. Ruscuța este folosită destul de des ca plantă decorativă, fiind o plantă foarte frumoasă în ciuda dimensiunilor sale mici. În prezent, ruscuța  este o plantă  ocrotită prin lege datorită faptului că a devenit destul de rară în mediul natural sălbatic.

*Ruscuța, străveche plantă de leac

Ruscuța este cunoscută și utilizată în medicina tradițională încă din Evul Mediu. La noi în țară rădăcinile fibroase ale ruscuței erau pisate și plămădite două-trei zile în rachiu fiind folosite contra migrenelor. Cu adaos de floare de liliac, amestecul se folosea în hernie. În zilele noastre, ruscuța este și o planta medicinală folosită pentru tratarea unor afecțiuni, cu rezultate deosebite în tratarea afecţiunilor inimii şi a tulburărilor neurovegetative. Ruscuța  îmbunătățește ritmul cardiac, stimulează pomparea sângelui în organism.

La fel ca și degetarul-roșu și ruscuța are substanțe glicozide care fac să aibă proprietăți cardiostimulatoare și astfel să fie apreciată ca plantă medicinal în homeopatie. Pe de altă parte specialiștii au ajuns la concluzia că toate părțile plantei sunt toxice și dacă este ingerată în cantități mari poate provoca indigestie, greață, vărsaturi, modificarea ritmului inimii, hipotensiune arterială, probleme de vedere și chiar stop cardiac ăn situații critice, mai grave. Chiar și animalele care mănâncă din întâmplare această plantă suferă de tulburari intestinale, dureri abdominale și diaree.

*Ruscuța, o plantă mistică

Despre Ruşcuţa de primăvară se spune că ar fi o plantă mistică. Vorbim de o floare frumoasa, de un galben stralucitor. Interesant este că planta înfloreşte intotdeauna în preajma Paştelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Christos răstignit pe cruce.

O alta legendă, mult mai veche, legată de numele latinesc al florii, Adonis vernali, aminteşte de grecul Adonis, un vânător chipeş, care s-a îndrăgostit de Afrodita. Ares, zeul Soarelui, îndrăgostit şi el de zeiţa Frumuseţii, îl răpune, dar frumosul Adonis se transformă într-o plantă, ruşcuşa, care înfloreşte din martie pâna în aprilie, perioadă în care se şi recoltează pentru uscare.

Tina CONDREA