Stop cerşetoriei!

cersetor3
*Acţiunea firmei Urban şi a Poliţiei Municipiului îşi propune curăţarea pieţelor de cerşetori
*Cetățenii trebuie să conștientizeze că bănuțul dat în palma întinsă încurajează nemunca și exploatarea copiilor

Stop cerşetoriei! Acesta este mesajul imperativ pe care îl transmit firma Urban și Poliția Municipiului Piatra Neamț care, în parteneriat, de la 1 iulie, derulează o amplă acțiune în piețele din oraș și în proximitatea acestora pentru descurajarea fenomenului și pentru conștientizarea cetățenilor asupra efectelor negative pe care le poate avea o dărnicie nefericit aplicată.
Acțiune vizează, în fapt, prevenirea și combaterea „la pachet” atât a cerșetoriei, cât și a furturilor pentru că – și asta trebuie să priceapă cetățenii – în foarte multe cazuri cele două tipuri de fapte merg mână în mână sau cerșetoria este „creșa” de azi a infracțiunilor grave de mâine (furt, tâlhărie, chiar crimă).
Practic, prin aceste acțiuni de prevenire sunt protejați atât cumpărătorii din piețe, cât și comercianții care folosesc spații închiriate în aceste puncte.
Cetățenii sunt rugați să înțeleagă faptul că încurajarea cerșetoriei are o multitudine de efecte negative. În primul rând, practica dovedește că în spatele copilului sau al bătrânei care întinde mâna inspirând mila se află „șeful de echipă de cerșit”. E vorba de adevărate rețele de cerșetori, organizate, atât din Piatra Neamț, cât (mai ales) din alte localități. Cei care prestează efectiv cu mâna întinsă sunt controlați la intervale de timp de șefii de rețea care le iau încasările și, eventual, îi și mai altoiesc. În timp ce copilul stă cu mâna întinsă, șeful stă la cârciuma din colț pregătindu-se pentru următoarea tură de colectă.
Pietrenii trebuie să mai știe că au fost deconspirate cazuri în care cerșetorii câștigau din această practică de câteva ori mai mult pe zi decât câștigă un om care muncește și 10-12 ore. E normal ca un ban muncit din greu să fie dat în buzunarul unora care strâmbă din nas când aud de muncă?
De asemenea, perpetuarea fenomenului are ca efect și încurajarea abandonului școlar și a exploatării copiilor. Presa a publicat reportaje în care, pentru cerșit la Piatra Neamț („că dau ăia bani, mă…”) indivizi fără scrupule închiriau – ca pe o marfă oarecare – copii rromi din Buhuși.
SC CMI URBAN SA si Politia Municipala vor continua astfel de actiuni pentru ca locuitorii municipiului Piatra Neamt sa fie în permanenţă protejaţi şi informaţi.

Casetă
OBIECTIVE
· eliminarea uneia dintre formele grave de exploatare prin muncă a copiilor –
cerşetoria
· eliminarea cerşetoriei organizate şi a cerşetoriei agresive care constituie o sursă
de pericol pentru cetățenii municipiului Piatra Neamț, prin aplicarea sancţiunilor şi a
pedepselor stabilite de legislaţia în vigoare,
· conștientizarea și responsabilizarea opiniei publice cu privire la consecinţele
încurajării cerşetoriei