Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni: Locul marilor performanţe din agricultura românească

Rep.: Suntem foarte aproape de declanşarea lucrărilor de primăvară, marcând astfel cel de al doilea început al noului an agricol. Înainte de a ieşi în câmp, vă propun să aruncăm o privire asupra rezultatelor economico-financiare ale Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni.

Elena Trotuş: Anul 2012 l-am încheiat bine din punct de vedere financiar. Chiar şi în condiţiile în care nu a fost un an propice pentru agricultură, din cauza lipsei precipitaţiilor. A fost, totuși, un an bun nu numai din punct de vedere financiar, ci şi al rezultatelor obţinute în activităţile de cercetare şi de dezvoltare din cadrul SCDA Secuieni.

Anul trecut am derulat 4 proiecte de cercetare, în cadrul Programului Plan Sectorial, coordonat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice. La cele 4 proiecte de cercetare, am fost parteneri la 3 dintre ele și suntem conducători de proiect la cel de al patrulea care vizează ameliorarea cânepei monoice şi dioice, pentru condiţiile din ţara noastră. Tot în cursul anului trecut, am derulat şi 16 contracte bilaterale, încheiate cu mari firme producătoare de pesticide, îngrăşăminte şi seminţe. Pe baza derulării acestor contracte bilaterale, am reuşit să aducem sume importante, considerate ca şi venituri proprii unităţii noastre, foarte necesare finanţării activităţii de cercetare. În afara proiectelor de cercetare şi a contractelor bilaterale, am derulat şi 10 teme cu 17 experienţe în cadrul Planului propriu de cercetare al SCDA Secuieni.

Rep.: Concret cu ce rezultate? Detaliaţi, vă rog!

E.T.: Ele pot fi grupate ca fiind rezultate obţinute în domeniiile ameliorării, a tehnologiilor de cultivare a plantelor de câmp şi în cel al multiplicării seminţelor. În domeniul ameliorării plantelor de cultură, anul trecut, am omologat un nou soi de cânepă monoică, cu denumirea de „Secuieni-Jubileu”.  Asta pentru că în anul 2012 SCDA Secuieni a aniversat 50 de ani de la înfiinţare, 50 de ani de activitate în domeniile cercetare şi dezvoltare agricolă. De asemenea, tot anul trecut, am obţinut şi două brevete de invenţie. Unul a dat fost pentru un soi de cânepă monoică,  omologat în decembrie 2012 sub denumirea de „Dacia-Secuieni”. Cel de al doilea brevet de invenţie l-am obţinut pentru soiul de cânepă monoică omologat, tot în anul 2012, cu ocazia jubileului de 50  de ani, numit, evident, „Secuieni-Jubileu”. De la Institutul de Testare şi Omologare a Soiurilor din România am primit o nouă linie, care urmează a omologată în anul 2013, tot la cânepa monoică. Va fi omologat sub denumirea unui soi cu destinaţie mixtă, atât pentru producerea de sămânţă, cât şi pentru fibră . Aceasta este specia care face obiectul ameliorării la SCDA Scuieni. Trebuie să fac pecizarea că suntem singura unitate din ţară care avem ca şi obiect de activitate ameliorarea acestei specii.

Rep.: Cu siguranţă, aveţi palmares bogat şi în celelalte domenii de activitate.

E.T.: În domeniul tehnologiilor de cultivare a plantelor de câmp, în anul 2012, s-au elaborat 15 verigi tehnologice, care urmează a fi introduse în cultura mare, pentru condiţiile specifice din zona de influenţă a SCDA Secuieni. De asemenea, tot în anul 2012, am elaborat 4 tehnologii de cultivare la 4 specii de plante medicinale şi aromatice. Toate aceste 4 tehnologii de cultivare au fost elaborate pentru condiţiile de agricultură ecologică.

Rep.: Cu semniţele cum staţi?

E.T.: În ceea ce priveşte multiplicarea seminţelor, aceasta s-a realizat atât în cadrul laboratorului de producere a seminţelor al sectorului de cercetare, cât şi în cadrul sectorului de dezvoltare al SCDA Secuieni. În laboratorul de producere a seminţelor am multiplicat sămânţa care face obiectul necesarului propriu, din categoriile biologice superioare, respectiv sămânţa amelioratorului, prebaza 1 şi prebaza 2. În cadrul sectorului de dezvoltare am multiplicat, anul trecut, cantitatea de 1800 tone de sămânţă, inclusiv categoria biologică bază. Sămânţă ce a fost comecializată cultivatorilor de plante de câmp din agricultura zonală. Am produs sămânţă la cerealele păioase de toamnă şi de primăvară, la porumb, floarea soarelui, leguminoase pentru boabe – incluzând aici speciile de mazăre, soia, fasole –  cânepă monoică, la plantele medicinale şi aromatice. Foarte important de reţinut este faptul că, la toate speciile de plante din cultura mare, SCDA Secuieni multiplică şi livrează sămânţă pentru cultivatorii din zonă numai pentru soiuri şi hibrizi româneşti.

Rep.: Ne-aţi prezentat nişte rezultate excepţionale. Cu siguranţă, ele nu pot fi obţinute decât cu nişte oameni excepţionali. Despre ei vă rog să ne vorbiţi.

E.T.: În unitatea noastră îşi desfăşară activitatea 125 de salariaţi, care lucrează în toate sectoarele SCDA Secuieni. Din aceştia, 39 salariaţi îşi desfăşoară activitatea în sectorul de cercetare, din care 11 sunt cercetători ştiinţifici cu diferite grade ştiinţifice. De la gradul de cercetător ştiinţific, până la gradul de cercetător ştiinţific I. Din cei 11 cercetători, 4 sunt doctori în ştiinţe, 6 sunt doctoranzi în diferite trepte de pregătire a doctoratului. Un coleg de al nostru este analist programator, el ne prelucrează toate datele obţinute în urma observaţiilor şi a determinărilor efectuate în câmpul experimental. Marea majoritate a cercetătorilor sunt absolvenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. Cei 6 doctoranzi lucrează la SCDA Secuieni de 3-4-5 ani, iar 5 dintre ei fac parte din „garda veche”,  cea care asigură continuitatea activităţii de cercetare şi, sigur, formarea cercetătorilor tineri.

Rep.: Cum reuşiţi să menţineţi în unitate specialiştii tineri? Vă întreb pentru că în cercetarea de stat lefurile sunt infiorător de mici.

E.T.: Aveţi perfectă dreptate! Este foarte greu să-i menţinem în cadrul SCDA Secuieni. Din păcate, nu reuşim de fiecare dată. În cercetare salariile sunt extraordinar de mici. Noi, conducătorii unităţilor de cercetare, nu avem posibilităţi legislative de a stimula personalul care lucrează în activitatea de cercetare. Sigur, alte domenii sunt mult mai tentante.Tinerii noştri cercetători fac mereu comparaţii cu câştigurile pe care le obţin colegii lor de facultate, cei care lucrează  în alte domenii de activitate. Nu întotdeauna am reuşit să menţinem colectivul de cercetători. Printr-o colabrare foarte bună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, am reuşit să aducem la SCDA Secuieni cei mai buni absolvenţi din punctul de vedere al pregătirii profesionale. Ei au lucrat în cadrul unităţii noastre 3-4 ani, şi-au făcut stagiatura aici, au început doctoratul, unii şi-au şi prezentat tezele de doctorat. Atunci, când unitatea trebuia să „culeagă roadele” muncii lor, după ce i-a format drept cercetători, s-au specializat prin doctoratură, fiind foarte bine pregătiţi, au plecat către firmele străine de profil, atraşi de salariile incomparabil mai mari faţă de cele de la SCDA Secuieni.

Rep.: Vreo soluţie pentru ieşirea din impas?

E.T.: În momentul de faţă, unitatea dispune de posibilităţi financiare şi, în consecinţă, ar putea remunera munca desfăşurată în cercetare, la adevărata sa valoare. Dar nu dispunem de pârghiile legislative necesare. În aceste condiţii suntem în imposibilitatea de ne plăti cercetătorii după cum merită, după munca depusă.

Rep.: Agricultura a pornit-o pe drumul cel bun. Încet, dar sigur. Cercetarea agricolă ţine pasul aproape. Se ţine cont de „sfaturile” dumneavoastră? Sfaturi însemnând perfomanţele obţinute în cercetarea agricolă.

E.T.: Considerăm că SCDA Secuieni şi-a atins scopul şi rolul pentru care a fost înfiinţată, în urmă cu 50 de ani. Am şi suficiente agumente, când afirm asta. S-au creat şi s-au omologat soiuri adaptabile şi pretabile la condiiţiile pedoclimatice ale zonei, s-au experimentat linii, soiuri şi hibrizi la marea majoritate a plantelor de cultură şi s-au introdus în agricultura zonală acele creaţii care valorifică cel mai bine potenţialul, condiţiile pedoclimatice ale zonei. De asemenea, la soiurile şi hibrizii pretabili pentru agricultura din zona Moldovei, SCDA Secuieni a produs mari cantităţi de sămânţă din categoriile biologice superioare, tocmai bune pentru extinderea creaţiilor româneşti în agricultura zonală şi nu numai. Pe baza rezultatelor obţinute în ultimii ani, SCDA Secuieni s-a dovedit a fi foarte utilă pentru agricultura zonală, pentru agricultura românească.

Rep.: Cât de mult vă încurcă ori vă stimulează concurenţa acerbă de pe piaţa seminţelor necesare culturilor agricole? Cel puţin în ultimii ani, firme de profil din străinătate au „invadat” piaţa românească…

E.T.:  Nu pot să spun că ne încurcă. SCDA Secuieni colaborează cu foarte multe firme străine. Contractele bilaterale despre care vorbeam la început sunt încheiate cu aceste firme străine, producătoare de pesticide, îngrăşăminte şi de seminţe pentru culturile agricole. Lucrăm în cadrul programului de ameliorare cu firmele străine, dar şi în cadrul programului de testare ecologică. În agricultura noastră  este loc şi pentru creaţiile româneşti. În mulţi ani s-a dovedit, mai ales în cei cu situaţii meteorologice extreme, că toate creaţile româneşti valorică cel mai bine condiţiile pedoclimatice. În multe cazuri rezultatele sunt mai bune. Ca să nu mai vorbim, de fapt nici nu se poate face comparaţie, de preţurile de vânzare ale seminţelor. SCDA Secuieni pune la dispoziţia cultivatorilor o gamă largă de specii, soiuri şi hibrizi la un preţ accesibil buzunarul fiecărui agricultor român.

Rep.: Sectorul de dezvoltare agricolă din cadrul SCDA Secuieni e cel care asigură finanţarea atât de necesară în cercetarea agricolă. Dar, în acelaşi timp, demonstrează „pe viu” şi cât de performante sunt rezultatele obţinute în sectorul de cercetare agricolă. Oferă lecţia practică.

E.T.: Sigur, aşa este. Sectorul de dezvoltare este de fapt un continuator al activităţii de cercetare. În sectorul de dezvoltare se verifică toate tehnologiile de cultivare a plantelor, soiurile şi hibrizii creaţi şi omologaţi. Tot aici se multiplică sămânţa din categoria biologică bază, care ajunge apoi la cultivatorii agricoli din zonă. De fapt, sectorul de dezvoltare este sectorul care asigură legătura între activitatea de cercetare şi agricultura zonală. În ultimii ani chiar putem vorbi de agricutura din toată partea de est a ţării. Prin valorificarea rezultatelor obţinute în cadrul sectorului de dezvoltare, obţinem veniturile care ne asigură finanţarea întregii unităţi. Eu am mai spus lucru acesta, în mai multe rânduri. Din 2009, chiar dacă a apărut Legii 45/2009, prin care cercetarea agricolă ar fi trebuit să fie subvenţionată de la stat nu a primit nici un ban. Cel puţin la noi activitatea de cercetare s-a desfăşurat numai pe baza veniturilor proprii. Din păcate, nici pentru acest an, perspectivele nu sunt încurajatoare din acest punct de vedere. Noi deja am stabilit bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2013, dar am luat în calcul numai resurselor proprii unităţii noastre.

Rep.: M-aţi convins, performanţele în cercetarea agricolă sunt la ele acasă la SCDA Secuieni. Cu siguranţă, acelaşi lucru se poate spune şi despre rezultatele din sectoarele de dezvoltare, vegetal şi zootehnic.

E.T.: Sigur că da. În sectorul vegetal, avem o singură fermă. Din suprafeţele mari pe care unitatea noastră le deţinea la nivelul anului 1990,  am rămas acum cu foarte puţin teren. Diminuările au fost foarte drastice, mai avem acum doar 10 % din suprafaţa deţinută iniţial. Mai lucrăm şi teren luat în arendă, tocmai pentru a ne putea realiza programul de multilicare a seminţelor. Este şi motivul pentru care am trebuit să reorganizăm sectorul de dezvoltare al SCDA Secuieni. Acum, el cuprinde o fermă vegetală în care multiplicăm seminţele din categoria biologică bază, cele care ajung la cultivatorii agricoli din zona Moldovei. Rezultatele obţinute, ca nivel al producţiei în 2012, au fost mulţumitoare. Chiar foarte bune la majoritatea plantelor de cultură. Una din ferme are domeniu mixt de activitate, fiind profilată pe zootehie şi cultura plantelor. Este vorba de creşterea taurinelor din rasa Brună de Maramureş, un nucleu de 350 de capete din cele două existente în România la ora actuală. Ne mândrim cu producţii ridicate, producţii care nu au fost realizate până acum în zootehnia românescă. Anul trecut ne-am „închis” cu o producţie medie de lapte pe cap de vacă furajată de 5617 litri, iar producţia medie pe cap de vacă mulsă, la bovinele din rasa Brună de Maramureş, a ajuns la 6450 litri. Sunt producţii record,  ce nu au mai fost realizate la SCDA Secuieni, până anul trecut.

Rep.: Şi mai aveţi ceva! O altă activitate inclusă în portofoliul SCDA Secuieni.

E.T.:  Vă referiţi la Staţia de uscare şi de condiţionare a seminţelor, în care prelucrăm întreaga cantitate de sămânţă realizată în sectorul de dezvoltare de la SCDA Secuieni.  Prestăm servicii şi către terţi. Pe bază de contrate, prelucrăm marfa adusă de unităţile producătoare de seminţe din judeţul Neamţ. Constituie şi asta o sursă de venituri pentru unitatea noastră. Venituri care ne asigură buna dezvoltare şi continuitate în activitatea de cercetare din cadrul SCDA Secuieni.

Rep.: Până acum v-aţi descurcat foarte bine, sunteţi pe „propriile picioare”, fără a primi vreun sprijin financiar din afară. Cum vedeţi proiecţia în viitor a activităţii SCDA Secuieni?

E.T.: Dorim să continuăm activitatea de cercetare-dezvoltare. Chiar şi în situaţia reorganizării Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a tuturor unităţilor din subordinea sa. Ne menţinem opţiunea ca unitatea noastră să rămână profilată pe activităţi de cercetare şi dezvoltare agricolă. Mai ales că unitatea s-a redresat din punct de vedere economico-financiar. Ba mai mult, în ultimii 3-4 ani, s-au făcut numeroase dotări. Este vorba de echipamentele de cercetare, aparatură, tractoare şi maşini agricole performante necesare atât pentru câmpul experimental, cât şi pentru sectorul de devoltare. Dispunem de un personal de specialitate bine pregătit, fiind cuprins într-un program de specializare, prin doctoratură. Sperăm ca şi pentru cercetarea din domeniul agriculturii să se întrezărească o rază de lumină, care să deschidă noi perspective. Ne dorim ca activitatea de cercetare să devină motivantă, iar tinerii absolvenţi să continue această activitate. Ca şi pe viitor agricultura să poată beneficia de rezultatele muncii lor.

Rep.: Ce loc ocupă SCDA Secuieni, în rândul unităţilor de profil din ţară?

E.T.: În acest moment, în ţară mai sunt 50 de institute şi staţiuni de cercetare. Judecând după rezultatele prezentate în şedinţele de analiză ale unităţilor din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvce, SCA Secuieni se situează pe primele locuri, în rândul unităţilor de cercetare din subordinea ASAS. Există interes pentru menţinerea şi continuarea activităţii de cercetare-dezvoltare din unitatea noastră. Este meritul întregului colectiv, care a dorit redresarea activităţii economico-financiare a SCDA Secuieni. Asta a dorit, asta a şi reuşit!

Foto: Sorin PRUTEANU