Stagiu de recuperare activă pentru utilizatorii de scaun rulant  

motivation2În perioada 29 octombrie – 10 noiembrie Centrul de Training Regional Neamţ al Fundaţiei Motivation România desfăşoară o serie de stagii de instruire a persoanelor cu dizabilităţi motorii cu abilităţi scăzute, în cadrul proiectului “Acces – Accelerarea Competenţelor de Bază pentru Servicii Eficiente şi Sprijin pentru Utilizatorii de Scaune Rulante”.

Activităţile vizează creşterea capacităţii beneficiarilor de a deveni membri activi ai societăţii, prin dobândirea de informaţii,  abilităţi practice de viaţă independentă şi kinetoterapie, ceea ce le sporeşte şansele de integrare socio-profesională.

“Recent, am încheiat un stagiu de două săptămâni, beneficiarii fiind cazaţi la Pensiunea «Elena» din Turtureşti, unde au avut asigurate cazarea şi masa. În fiecare dimineaţă au fost preluaţi de maşina Fundaţiei şi aduşi la Centrul Regional unde au desfăşurat activităţile de recuperare. La stagiu au participat 2 persoane cu dizabilităţi locomotorii, utilizatori de scaun rulant. Stagiul a avut loc la Centrul de Training Regional Neamţ, din Dumbrava Roşie”, ne-a spus Andrei Venenciuc, coordonatorul Echipei Neamţ a Fundaţiei Motivation România.

Echipa de evaluare a fost alcătuită din kinetoterapeut, instructor şi coordonator regional, fiecare dintre aceştia contribuind la alcătuirea planului de intervenţie individualizat pentru fiecare persoană în parte. Pe lângă programele susţinute în regim ambulatoriu, echipa de evaluare a elaborat un program de kinetoterapie şi recuperare activă la domiciliu, instruind beneficiarii şi membrii familiei în vederea efectuării corecte a exerciţiilor.

De asemenea, au fost prezentate şi demonstrate tehnicile corecte de manevrare a fotoliului rulant, precum şi poziţionarea corectă şi transferul adecvat în şi din fotoliul rulant.

Nu în ultimul rând, echipa de coordonatori a acordat consiliere pentru problemele emoţionale ale persoanelor cu dizabilităţi, vizând creşterea gradului de integrare socio-profesională a acestora.

“Prin prezentarea propriului model, participanţii au avut ocazia să cunoască şi alte modalităţi de a face faţă dizabilitatii, pentru că şi instructorii Centrului de Training Regional sunt persoane cu dizabilităţi”, a adăugat Andrei Venenciuc.

Totodată, persoanele cu dizabilităţi au avut ocazia să participe la două antrenamente ale echipei de baschet în scaun rulant, după partea de iniţiere a beneficiarilor aceştia având ocazia să joace în câte o echipă.

Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Până în prezent, Fundația Motivation România a redat mobilitatea și speranța într-o viață împlinită unui număr de peste 9.000 de copii și adulți cu dizabilități din România. Programele și serviciile oferite sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor și pentru a asigura prezența lor activă în societate, cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care fundaţia le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă, alături de un instructor în scaun rulant.

Irina NASTASIU