Șomerii invitați să participe la noi cursuri de reconversie

*În această perioadă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț organizează 15 cursuri *Persoanele care nu au loc de muncă se pot înscrie în evidența AJOFM Neamț, pentru a beneficia de gratuitatea programelor, precum și de decontarea transportului

Nemțenii care doresc să obțină o calificare au această posibilitate prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, care desfășoară în această perioadă 15 cursuri de formare, respectiv câte 6 la Piatra Neamț și Roman și două la Târgu Neamț. „La Piatra Neamț, Agenția de șomaj organizează înscrieri pentru următoarele programe de formare profesională: lucrător în structuri pentru construcții; operator introducere validare și prelucrare date; lucrător în comerț; ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație; lăcătuș mecanic și frizer-coafor manichiurist-pedichiurist. În Roman, șomerii se pot califica în aceste meserii: operator introducere validare și prelucrare date; contabil; bucătar; confecționer articole din textile; frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist și comunicare în limba engleză. La Târgu Neamț se vor organiza școlarizări de ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație și lucrător în comerț. Persoanele care nu au loc de muncă se pot înscrie în evidența AJOFM Neamț pentru a beneficia de gratuitatea cursului, precum și de decontarea transportului. În cazul în care rămân locuri libere, se pot înscrie și nemțenii care lucrează și doresc o calificare în domeniu, însă aceștia trebuie să achite cheltuielile formării profesionale“, ne-a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț.
În perioada ianuarie-martie 2017, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a cuprins în programele de formare profesională organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulților și centrelor proprii din cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, 3.093 de persoane. Dintre acestea, 2.751 sunt șomeri și 312 persoane care nu beneficiază de gratuitate. Dintre cele 157 cursuri gratuite începute în perioada de referință, 156 au ca sursă de finanțare bugetul asigurărilor pentru șomaj. Cel mai ridicat interes pentru astfel de programe de formare s-a înregistrat în rândul șomerilor cu vârsta de peste 45 de ani (35,26%), urmați de cei din grupa de vârstă 35-45 de ani (28,68%), de cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani (21,41%) și de tinerii sub 25 de ani (14,65%). În funcție de nivelul de studii, cei mai mulți cursanți, 43,84%, au studii medii, 40,93% studii primare și 15,23% studii superioare. Ocupațiile în care au fost formați cei mai mulți șomeri au fost: operator introducere validare și prelucrare date (288), lucrător în comerț (256), agent de securitate (167), contabil (150), inspector (referent) resurse umane (148), instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (143), bucătar (106), frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (95), manichiurist-pedichiurist (87), coafor (84), comunicare în limba engleză (82), îngrijitori bătrâni la domiciliu (72), lucrător în structuri pentru construcții (69), zidar pietrar tencuitor (63), lucrător în cultura plantelor (56). Rezultatele monitorizării persoanelor care s-au angajat într-o perioadă de cel mult 12 luni de la absolvirea cursului arată că 3.097 de participanți își găsiseră un loc de muncă până la 31 martie 2017.

V. ANDRIEȘ