Șomerii din Neamț, lăsați de izbeliște

ajofm*La nivel național, în luna octombrie, 3.249 de persoane vor participa la 175 de cursuri de formare profesională
*Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, în așteptarea rectificării bugetare

Nici în această lună, Centrul de Formare Profesională Piatra Neamț nu va organiza cursuri de calificare pentru șomerii dornici să-și schimbe meseria. Cum în prezent, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a ajuns la fundul sacului, instituția așteaptă următoarea rectificare bugetară, care să acopere fondurile necesare desfășurării de noi programe de reconversie.
„În luna octombrie, la Centrul de Formare Profesională din cadrul AJOFM Neamt se vor organiza doar cursurile începute în lunile anterioare, deoarece atat a permis bugetul alocat pentru această măsură activă. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a facut demersuri la ANOFM pentru alocarea de fonduri suplimentare la următoarea rectificare bugetară, care va fi în această lună”, ne-a declarat Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al instituției mai sus amintite.
La nivel național, în luna octombrie, 3.249 persoane vor putea participa la cursurile gratuite puse la dispoziție de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În total, în toată țara, vor începe 175 de cursuri.
Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări de lucrător în comerţ (290), bucătar (259), ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (200), instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze (130), operator introducere, validare şi prelucrare date (119), contabil (113), coafor (110), inspector (referent) resurse umane (104), barman (92) și comunicare în limba engleză (91).
Cei mai mulţi participanţi se preconizează a fi în judeţele Alba (200 persoane), Brașov (196), Bucureşti (182), Mureş (181) și Dâmboviţa (154).
În timp ce nemțenii stau în stand-by la formarea profesională, 200 de șomerii din Alba participă la 11 cursuri de reconversie, respectiv ospătar (40 de persoane), comunicare în limba engleză (15), îngrijitori bătrâni la domiciliu (15), bucătar (20), cofetar (20), coafor (40), operator introducere, validare și prelucrare date (15), lucrător comercial (20) și operator la mașini unelte cu comandă numerică (15).
V. ANDRIEȘ