“Solidaritatea Sanitară”strange semnături pentru declanşarea grevei

23/04/2018

Federația „Solidaritatea Sanitară” a declanșat săptămâna aceasta strângerea de semnături pentru declanşarea grevei, “având în vedere valul de nemulțumire în creștere al salariaților din Sănătate, justificat de demagogia creșterilor salariale practicată de guvernanți și exprimat prin intermediul protestelor spontane” după cum au anunţatreprezentanţii federaţiei.
La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ se va ocupa de această operaţiune Ionuţ Nistor, preşedintele filialei locale a sindicatului. Membrii de sindicat sunt chemați să se pronunțe în privința grevei, ce ar trebui declanșată pentru susținerea următoarelor revendicări: respectarea principiului drepturilor câștigate pentru toate categoriile de salariați în privința salariilor de bază și a sporurilor pentru condițiile de muncă; acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin acordarea sporurilor raportate procentual la salariul de bază cel puțin la nivelul procentelor pe care salariații le aveau anterior; respectarea principiului echității în sistemul de salarizare din sănătate prin creșterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajați din sănătate începând cu data de 1 martie 2018.
Respectarea dreptului tuturor salariaților din sănătate care lucrează în condițiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte reprezintă un punct stringent din lista revendicărilor. La SJU Neamţ a avut loc şi o grevă spontană, zilele trecute, cauzată de anunţatele plafonări ale sporurilor.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011, pentru a decide greva este necesar ca cel puțin 50% dintre membrii sindicatelor afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară” să își asume prin semnătură declararea grevei. Cu alte cuvinte, este necesar să semneze pentru grevă cel puțin 11.000 de membri, decizia esențială privind declararea grevei aparținând în mod expres membrilor de sindicat.
În acest moment, greva la nivel de sector sanitar poate fi declanșată doar de cele două federații sindicale reprezentative la acest nivel, respectiv Solidaritatea Sanitară și Sanitas, separat sau împreună (caz în care se poate vorbi de grevă generală) și doar dacă cel puțin 50% dintre membrii uneia sau ambelor federații decid prin semnătură proprie declararea grevei. Sindicaliştii de la Sanitas au stabilit, deja, un program al protestelor, care începe cu un miting în București, programat pe 26 aprilie, la care vor participa peste 50 de membri din Neamţ, după cum a afirmat Eva Ungureanu, preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Neamţ.
Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România se va întruni, în data de 25aprilie 2018, în ședință extraordinară pentru a verifica îndeplinirea condițiilor privind declararea unei greve și a decide în privința programului de proteste.
Geanina NICORESCU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. Laurentiu 23/04/2018 la 8:38 -

    Daca as fi factor decizional in Guvern, i-as lasa sa faca greva cat vor ei,fara sa le dau nimic la salariu,ca li s-a dat destul pana acum si treeburile merg la fel….Adica cine are de plecat in afara tot pleaca,cine vrea sa stea pe retelele de socializare in timpul garzii tot sta cine vrea sa ia mita tot ia,cine vrea sa isi bata joc de pacienti, tot o face…Va spun eu ca mai mult de doua lunio acesti angajati nu rezista in greva,cu conditia ca in perioada grevei sa nu fie platiti,ca asa e normal….A, ca le da sindicatul ceva,asta e altceva…