Șoferi bolnavi ucid în trafic, legislația le dă „undă verde“

soferi reclamati*Medicii de familie se tem pentru viața lor pentru că nu au bază legală să-și reclame pacienții

Medicii de familie susțin că sunt legați de mâini și de picioare din cauza legislației deficitare, ba chiar se tem pentru viața lor în problema declarării la Poliție a cazurilor de boală incompatibile cu șoferia. În opinia doctoriței Mihaela Covrig, președinte al Asociației Medicilor de Familie din Neamț, nu poate fi anticipată reacția unui pacient pentru care permisul de conducere echivalează cu serviciul. „Atât timp cât legislația nu este clară și nu indică exact obligația de a pune imediat la dispoziția Poliției datele medicale ale persoanelor care pot genera accidente pe fondul unor crize de boală cronică depistată, nu se poate pune problema unei acțiuni benevole din partea noastră, pentru că este clar că sursa informării este doctorul de familie și atunci nu știi cum reacționează un bolnav care te consider vinovat că i-ai luat pâinea de la gură. Altfel ar sta lucrurile dacă am avea o legislație unitară. Nu avem un centru de raportare funcțional, suntem la fel de «în ceață» ca și înainte. Funcționează doar cardul de sănătate. În rest, totul e poveste“, a subliniat dr. Covrig.

Controversele în interpretarea obligațiilor ce le revin medicilor de familie au fost generate de o recentă tragedie rutieră, soldată cu decesul a cinci persoane. Șoferul care i-a secerat pe cei cinci era bolnav de epilepsie. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) s-a hotărât să ia atitudine și să propună elaborarea unei legi clare care să traseze responsabilități pentru factorii implicați.

„Medicul de familie, conform Codului Rutier, nu este responsabil pentru comunicarea rezultatelor examinării medicale, ci unitățile de asistență medicală autorizate să realizeze respectivele verificări. Codul Rutier nu a fost urmat de norme metodologice care să susțină punerea în practică a prevederilor sale“, se arată în comunicatul SNMF.

Organizația propune crearea unei comisii dedicate gestionării Dosarului Electronic de Sănătate și crearea, în perioada imediat următoare, a unei proceduri clare de raportare, înregistrare a pacienților și de semnalare a cazurilor speciale cu precădere autorităților abilitate. Este necesară, totodată, publicarea într-un mod vizibil și ușor accesibil a listei unităților de asistență medicala autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidaților la obținerea permisului de conducere și a conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

Potrivit legislației în vigoare, Codul Rutier obligă conducătorii de autovehicule să fie verificați periodic din punct de vedere medical și al capacității psihologice, iar același normative stabilește unitățile medicale și persoanele responsabile pentru aceste verificări – în speță unitățile de asistență medical autorizate, nu doar policlinicile de stat, ci și centre private.
Potrivit SNMF, articolul 22, aliniat 4, din Codul Rutier, este interpretabil: „În acest articol se precizează că „Examinarea medicală se realizează în unități de asistență medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui județ, care au obligația luării în evidență, a solicitantului sau a conducătorului de autovehicul și tractor agricol sau forestier ori de tramvai, de către medicul de familie“. Confuzia în acest alineat (4) este generată de indicarea medicului de familie ca medic care efectuează examinarea. Însă, atenție! Medicul de familie nu lucrează în unitățile de asistență medicală autorizate care realizează aceste examinări. Atribuțiile medicului de familie în acest proces de examinare al conducătorilor auto sunt exclusiv cele de transmitere prin intermediul unei adeverințe medicale sau prin completarea în fișa-tip a antecedentelor medicale cu care pacientul se află în evidența medicului de familie – dacă nu i-au fost ascunse de pacient!“.

Deocamdată, după cum a precizat și dr. Mihaela Covrig, totul e la nivel de discuții. Să vedem câți oameni trebuie să mai moară înainte ca legiuitorii să apese accelerația în elaborarea unei legislații clare, aplicabile.

Geanina NICORESCU