Simpozionul interjudeţean „Gheorghe Ruset-Roznovanu“, ediţia a III-a

Vineri, 22 mai, Liceul Tehnologic Roznov a găzduit cea de-a treia ediţie a Simpozionului interjudeţean „Gheorghe Ruset-Roznovanu“, manifestare organizată în parteneriat cu Parohia Chintinici şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ.

Tema ediţiei din acest an a evenimentului a fost „Şcoala de ieri, şcoala de azi. 150 de ani de învăţământ pe meleaguri roznovene“, simpozionul fiind organizat pe patru secţiuni: Istorie, Literatură, Geografie şi Tradiţii şi spiritualitate.

Alături de cadrele didactice şi elevii liceului, la manifestare au participat inspectori de specialitate ai ISJ Neamţ, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi preoţi din Roznov.

Au luat cuvântul dir. prof. Oana Ilarie, coordonator al activităţilor, prof. dr. Gheorghe Brânzei – inspector de specialitate în cadrul ISJ Neamţ, părintele protoiereu Vasile Ţoc , scriitorul Emil Bucureşteanu, insp. principal Ionuț Matache – Poliția Roznov şi pr. dr. Iulian Vasile, paroh la Chintinici.

Parteneriat Şcoală, Familie, Biserică

„Ediţia din acest an a simpozionului a evidenţiat valoarea procesului educaţional desfăşurat în şcoala românească de-a lungul timpului. Trăim astăzi într-o lume secularizată, în care normele morale şi valorile spirituale se pierd, în detrimentul proliferării unui materialism feroce. E o societate din ce în ce mai dezorientată, în care generaţiile actuale de tineri sunt tentate să creadă că reuşita în viaţă constă în acumularea rapidă de bogăţii materiale, în trăiri «cool», de tip senzaţional şi în cucerirea unei poziţii sociale dominante. Globalizarea lumii de azi, sincretismul religios, explozia dezvoltării tehnologice, afişarea ostentativă a unei societăţi de consum sunt factori de risc pentru bunul mers şi dezvoltarea armonioasă a procesului educativ în spaţiul şcolii şi în sânul familiei. Într-un asemenea context, e nevoie de redescoperirea şi de reafirmarea reperelor autentice ale educaţiei. În acest sens, se poate vorbi despre nevoia unui parteneriat de colaborare între posibilii factori educaţionali, o punte de legătură între Şcoală, Familie şi Biserică“, a spus părintele dr. Iulian Vasile.

Prin intermediul simpozionului, organizatorii îşi propun valorificarea tradiţiei istorice şi culturale a oraşului Roznov, care se leagă strâns de personalitatea lui Gheorghe Ruset- Roznovanu. Mare proprietar de pământuri în secolul al XIX-lea, luptător în Războiul de Independeţă din 1877 şi deputat în Parlamentul României din acea vreme, din partea Partidului Conservator, moşierul Gheorghe Ruset Roznovanu face parte din acea ramură a familiei Ruset pomenită de Mihail Sadoveanu în “Zodia Cancerului”.

Prima ediţie a Simpozionului Gheorghe Ruset-Roznovanu a avut loc pe data de 25 mai 2013, organizatorii vizând dezvoltarea şi consolidarea capacităţii intelectuale prin abordarea, din perspectivă personală, a unei teme culturale, perfecţionarea continuă a elevilor şi profesorilor, abordarea transdisciplinară a unor teme culturale şi, nu în ultimul rând, promovarea imaginii Liceului Teoretic Roznov.

Irina NASTASIU